I veckan kom den årliga listan över de 25 filmer som ska säkras i det nationella filmregistret i USA. Varje år väljer kongressbiblioteket nämligen 25 filmer som har kulturellt, historiskt och estetiskt värde för nationens filmarv, och i och med att filmerna blir invalda i denna samling så säkras deras existens för all framtid.

Nu tillhör alltså regissören Ang Lees Oscarsvinnande homodrama Brokeback Mountain den exklusiva skaran tillsammans med bland annat Jurassic Park, The Shining och My Fair Lady, som alla också valdes in i år.

Ang Lee kommenterade den ärofyllda aktionen poetiskt:
– Det var inte meningen att göra att statement med Brokeback Mountain. Jag ville bara berätta en kärlekshistoria mellan två cowboys i westernmiljö. Till min överraskning så slog filmen an hos människor och filmen blev en del av kulturen, en reflektion av mörker och ljus, av våldsamma fördomar och stark kärlek i det bergiga landskapet i USA:s hjärta.

Brokeback Mountain kom 2005 och bygger på Annie Proulx novell med samma namn. Huvudrollerna Jack Twist (Jake Gyllenhaal) och Ennis De Mar (Heath Ledger) har för alltid etsat sig in i regnbågspublikens hjärtan genom sin vackra men sorgsna kärlekshistoria på Montanas fårfyllda vidder. Filmen blev en stor succé och vann tre Oscars: Bästa regi, Bästa manus efter förlaga och Bästa ledmotiv.