För första gången på film visas historien bakom klubben Studio 54, en av de mest mytomspunna och legendariska klubbarna som funnits i New York. Trots att den bara fanns i 33 månader så har den etsat sig kvar i mångas minnen.

”Jag såg Studio 54 som ett tillfälle att berätta en specifik, och nu avlägsen, period om den senare delen av 1900-talet. En tid som började med sexuell revolution i samband med att p-pillret introducerades på 60-talet och som sedan kulminerade i en HIV-AIDS kris under tidigt 80-tal”, säger Matt Tyrnauer, regissör, i ett pressmeddelande.

Klubben satte hela New York i gungning. Politiker, kändisar och flera betydelsefulla personer var där och det rådde en laglöshet så fort man steg in på klubben. Bögar, flator och transpersoner drog sig till klubben för dess inkludering och acceptans. Droger, sex, sprit och disco fanns som ett smörgåsbord för de som besökte klubben.

Men till slut stängdes klubben ner, kontroversen blev för stor. Men nu visas hela historien i dokumentären ”Studio 54” som har premiär 14/12. Filmen hade premiär på Sundance filmfestival tidigare i år och hade premiär i USA tidigare i Oktober.

Se trailern här.