Den 23-årige göteborgarens idolresa började i samband med en destruktiv relation. För att komma bort från den och rensa tankarna valde Sebastian att åka till Los Angeles i en och en halv månad för att ”leva loppan”. Väl hemma så var han redo att gå vidare i livet, vilket han gjorde med råge.

– Jag tror att det var resan som behövdes. Hade jag sökt till Idol tidigare hade jag inte kommit såhär långt.

Var det första gången du sökte till Idol?
– Ja. Eller nej! Jag trodde det, alltså jag var helt bombsäker. Jag googlade mig själv och tydligen har jag skickat in en video till något som heter ”play-biljetten”. Där står jag, 18-19 år gammal, nyvaken frisyr och någon ful tjocktröja. Det var katastrof (skrattar). Jag gick inte vidare. Men det roliga är att jag sjöng samma låt då som denna gången, Stay med Rihanna.

Varför tror du att du vann?
– Jag bestämde mig ganska tidigt i programmet att om jag ska göra detta, ska jag göra det helhjärtat. Idol går inte bara ut på sång, utan även på personlighet. Jag tänkte att om jag bara är den där goa, roliga killen som många säger att jag är, så blir det bra. Sen njuter jag av att få stå på scenen också. Jag älskar det. Men jag blir väldigt nervös också. Innan öppningsnumret i finalen höll jag på att skita ner mig, men direkt när jag var klar, så ville jag göra nästa (skrattar).

Du dedikerade två låtar till ditt ex. ”Youngblood” och ”Promises”. Var det viktigt för dig att få göra det?
– Ja absolut. Jag har alltid lagt så mycket tid på att hitta kärleken. Jag är inte rädd för att dö, men jag är rädd för att dö ensam. Det är nog min fobi, jag ryser bara jag pratar om det.

Första gången Sebastian flyttade till Stockholm så gjorde han det nästan enbart för att hitta kärleken, då gay-communityt är större där än i Göteborg.

– Jag flyttade för att hitta någon. Jag tror inte det är rätt ände att börja i. Men nu äntligen så har jag kommit till en punkt där jag kan fokusera på mig själv. Idol-tiden hjälpte mig med det och nu är jag redo att hitta någon. Men jag är inte stressad över det längre.

”Tidigare i mitt liv sökte jag någon som var mer som jag själv”

Du har sökt mycket efter kärleken, vet du hur den ser ut?
– Tidigare i mitt liv sökte jag någon som var mer som jag själv, en kille som kanske jobbar med musik, är lång och ”cool”. Jag trodde jag behövde det. Idag är jag helt tvärtom. Jag skulle jättegärna vara ihop med en bonde och typ flytta ut på vischan och bo där med en massa kor och grisar. Helt enkelt någon lugn, trygg och spontan person. Får jag helt plötsligt fyra dagar ledigt så skulle jag vilja åka till lägenheten på Mallorca.

Så den som blir ihop med dig måste ”bara” ha en lägenhet på Mallorca?
– Nej den har jag (skrattar). Jag vill bara ha någon att dra iväg med. Det viktigaste är det spontana, Malmö räcker också.

Ska man verkligen behöva komma ut?

När det var kärlekstema i Idol så valde Sebastian att sjunga Love on the brain med Rihanna. Han berättar att det var dags att ge något till sig själv, efter kassa förhållanden och dålig självbild. Framträdandet blev tokhyllat och innebörden likaså.

– Jag tycker inte att man ska behöva berätta eller komma ut med sin sexuella läggning. Fattade man inte det om mig innan? (skrattar). Det har varit lite emot mina principer att prata om det, för mig var det väldigt privat. Men man måste komma ihåg att detta var en resa för mig också. Att jag inte ”kom ut” tidigare, eller hur man ska uttrycka det, har med att göra att jag blev rädd. Rädd för hur folk skulle ta det. Det har inget att göra med att jag vill dölja min sexualitet. Att komma ut för ett helt Sverige är en sjuk känsla. Men jag är inte rädd idag.

Vad händer nu då?
– Jag är fullbokad minst två månader framåt. Men vi försöker sätta oss ner och hitta nya låtar. Vi briefar om vilken stil jag ska ha och rikta in mig på. Det blir en hel del intervjuer också, som den här. Jag tycker det är viktigt att visa vem jag är bakom micken också.

Artister som varit med i Idol har en tendens att vara med i melodifestivalen. Tror du att du kommer vara med där?
– Jag tycker ändå jag är ganska folklig och det vill jag vara. Melodifestivalen är ju skitkul, då får jag ju kanske stå i Globen igen. Om rätt låt dyker upp så ställer jag gärna upp.