Med en av Sveriges största låtskatter i bagaget och en och annan glammig scenkostym så har Ola Salo valt att äntra krogmiljön. Med The Ark, så fullständigt dominerade han på livescenerna runt om i Sverige, Finland, Italien, Tyskland och USA under första decenniet av 2000-talet. Genombrottet kom med singeln It Takes a Fool to Remain Sane, vilket även är titeln på Ola Salos krogshow som har premiär 24 januari 2019.

– Krogshowfenomet har varit under kraftig omvandling de senaste åren. Det har skett en förnyelse av begreppet, till en grad att vissa inte vill kalla det krogshow. Jag tycker vi kan säga krogshow för att göra det enkelt. Dessutom låter det lite sådär härligt kitschigt. Det låter som Björn Skifs och en plankstek, säger han och ler.

Ola Salo vill ge en spektakulär show, vilket dessutom utlovas på affischen. ”A rockshow extravaganza” står det stort under titeln.

Det är många som kan The Arks låtar och många är stora och pampiga. Hur kommer det gå att trycka in allt det på Rondo?
– Jag tror det kommer funka väldigt bra. Det här är ett forum där jag kan ge den optimala inramningen för de här låtarna. The Ark strävade alltid efter att ge den ultimata rockshowen. Men vår begränsning var att vi alltid flyttade runt, nu har jag ju Rondo hela vintern och våren. Det är enorma möjligheter (skrattar).

2011, ungefär 10 månader efter att de meddelat att bandet skulle lägga ner, gjorde The Ark sin allra sista konsertspelning. Spelningen sändes upp i rymden med hjälp av radiovågor. Inte ens världen räckte till för The Ark under deras storhetstid.

Den ultimata rockshowen. Nu sker det utan resten av medlemmarna i The Ark, hur är det?
– Det är ju så det har sett ut de senaste åtta åren, så jag börjar bli ganska van vid det. Detta är en föreställning som i princip bygger helt och hållet på de låtar jag skrev under The Ark-eran. Det hade kanske känts konstigt om jag inte skrivit låtarna själv. Det var The Ark som band som fick låtarna att nå sådan stor framgång, men alla är coola med att jag gör detta.

Finns det möjlighet till något gästspel från de gamla medlemmarna?
– Njaee. Det hade varit jätteroligt om de kände för det, men vi får se. Det är alltid kul att ha en bra anledning att ses.

Glam glam och åter glam

Glam är något som präglat Ola Salos karriär och inte sällan så sker det en eller två klädbyten när han uppträder. Eller så kastar han helt enkelt bara av sig en del av kostymen och uppträder i bar överkropp. Han lovar att det glammiga också kommer prägla showen.

– Det var ju en del av The Arks punkighet. Under 90-talet så skulle man vara svår och inåtvänd. Det sista man fick vara var Freddy Mercury. Vi gjorde revolt mot allt det.

Det finns ju hur många bra låtar som helst! Hur ska du kunna välja?
– Vi tar i princip de mest kända låtarna. Kanske någon enstaka som inte släpptes som singel men som passar väldigt bra i dramaturgin. Eventuellt kommer det in en post-The Ark låt, men vi får se. Det har gått så många år nu och det är roligt att se att låtarna består. De spelas fortfarande på radion, de blir streamade och folk verkar lyssna på dem väldigt mycket. Jag älskar dessutom att framföra dem. Jag tycker fortfarande att låtarna jag skrev under de åren är det bästa jag gjort.

Föreställningen gör nedslag i Ola Salos och bandets karriär. Publiken kommer få reda på Ola Salos bakgrund och vad han ville säga med låtarna han skrev. En historia genom tiden som sedan landar i vad allt detta betyder för Ola Salo idag.

– Det är en krogshow, men det kommer inte vara en traditionell krogshow.

Du jobbar med Edward af Sillén och Henrik Schyffert. Edward på regi och Henrik på manus. Varför blev det de två?
– Jag ville gärna jobba med Edward. Jag har haft otrolig positiva erfarenheter av honom när han jobbar med projekt. Han styr upp och sprider en underbar energi. Han har en kvickhet och han kan verkligen show.

”Jag tackar bara ja till saker jag verkligen vill göra faktiskt”

Och Schyffert?
– När jag fick förfrågan om att göra det här så var jag ute på turné med Henrik. Då diskuterade jag med honom huruvida jag skulle göra det eller inte. Han sa ”nej men kör, och vill du ha en manusförfattare så får du ringa.” Ett år senare så ringde jag honom. Det är jättekul att Henrik är med, han är en av de smartaste och roligaste personerna jag vet.

Så mycket bättre, The Voice, Stjärnornas Stjärna, Melodifestivalen, Sommarprat och nu en krogshow. Det är en hel del saker du medverkat i. Är det utav lust eller känner du att du måste ibland?
– Nej jag tackar bara ja till saker jag verkligen vill göra faktiskt. Jag tycker att jag gjort mig förtjänt av att aldrig behöva tacka ja till något jag inte vill göra (skrattar). Jag har nog aldrig känt att jag ”sålt” mig.

Aldrig?
– Eller det kanske var en gång i Köpenhamn, med The Ark. Vi spelade på FC Köpenhamns supporterfest, den danska avdelningen av vårt skivbolag tyckte att det var bra promotion. Publiken fullständigt ignorerade oss. Sen helt plötsligt, halvvägs in i konserten, så började de jubla. Men det var inte till oss, utan det var till repriserna på målen (skrattar).

It Takes a Fool to Remain Sane har premiär 24 januari 2019.