Från början handlade serien om en gaykille, men när Mikael Ljung, nära vän till Clara Henry och exekutiv producent, vars idé Sjukt oklar bygger på, frågade vad hon tyckte om idén föreslog hon en kvinnlig lead istället.

– Och då kände jag direkt att den var för mig. Dessutom måste vi göra fler kvinnliga HBTQ-personer synliga i tv, berättar Clara Henry inför premiären.

Clara Henry, som själv är pansexuell, tycker att utvecklingen för hur HBTQ-personer skildras har gått framåt och idag är karaktärerna mer än sin sexuella läggning. Som i Sjukt oklar.

– Vi har en fin kärlekshistoria, och Madde som spelar Vera är så jäkla grym. När serien når kulmen känner man verkligen för de här karaktärerna. Det är inte ångestladdat att vara lesbisk, det bara är. Och det tycker jag är extremt befriande. Visserligen lever vi i en tid där vi borde kötta upp det i ansiktet på folk så vi syns, men det är också lika skönt att läggningen bara finns där som en av alla andra delar av en person.

När tror du vi får vi se en karaktär som är pan?
– Jag konsumerar inte supermycket tv-serier, men ser väldigt sällan, roller som är uttalat pan eller bi. Pan är fortfarande ett begrepp folk är obekväma med eller har dålig koll på. Jag upplever det frustrerande att bli avfärdad som att man bluffar, inte har kommit ut som lesbisk än eller att man bara ses som ”nyfiken”. Det känns om att det är svårt att bara få vara som man är, jag tycker ju att det är gött att inte begränsa mig.

Är Ellen lik dig?
– Hon är lik mig på många vis men på de största sätten är hon raka motsatsen. Hon har inget konsekvenstänk, hatar ansvar och flyr hellre. Hon är i och för sig en mästare på att ordbajsa och där möter jag henne. Ellen kan prata sig ur vilken situation som helst. Men det gör också att det uppstår situationer då hon måste leva upp till det hon snackar om. Två vänner som såg serien vek sig av skratt under just en sådan scen.

Sin egen gymnasietid beskriver Clara Henry själv som den roligaste skoltiden. Hon var en sportnörd som tränade friidrott sex dagar i veckan.

– Min gympalärare tyckte om mig för jag hade bra kondition. Och jag var en cool pluggis. Men jag hade aldrig gjort som Ellen och gått om. Det är väl dessutom olagligt (skrattar).

Slutligen måste jag fråga, är det en tanke att Ellen är döpt efter den absolut största flatikonen?
– Haha, det vet jag faktiskt inte. Men vi bestämmer att det är så!