Det är med snacket Marika Carlsson ska sticka ut som en av fyra programledare för årets Melodifestival, en folkfest hon tycker inte kan ta för stor plats.
– Jag tycker att vi ska prata mer mello. Skit i att Sverige precis fått en regering. Melodifestivalen är det bästa som finns!

Eric Saade, Sarah Dawn Finer, Kodjo Akolor och Marika Carlsson, fyra programledare som ska trängas på scenen i mellanakterna.

Vad blir din roll?
– Vi är fyra för att vi kan bidra med olika saker. Jag kan varken dansa eller sjunga, hade gärna velat, men jag kan inte. Prata däremot, det är min styrka! Därför kommer det bli min roll, en massa skämt och härligt snack!

Marika tackade ja på grund av allt det som Melodifestivalen står för. Att alla får vara med och bidra till ett varmt och karismatiskt evenemang.

Du tjatade dig till det här?
– Det stämmer faktiskt! (skrattar). Under Diggiloo-turnén så startade jag mer eller mindre kampanjen ”Marika for mello”. Det var alltså 4000 personer som skrek ”MARIKA FOR MELLO” unisont under en konsert bara för att jag bett dem om det. Jag trodde att kanske ett hundratal skulle skrika, inte flera tusen. Christer Björkman var helt chanslös, han kunde inte stå emot så många människor (skrattar).

”Jag har till och med sett hårdrocksnördar svänga på höften när den spelas”

Då ser du detta som en seger?
– Ja! Ett stort tack till publiken som hjälpte mig med kampanjen.

Nu ska du programleda Mello, men om du hade tävlat, vilken typ av låt hade du gjort då?
– En mäktig Sarah Dawn Finer-ballad. Eller en Loreen. Något starkt med power och energi. Om vi nu tänker att jag faktiskt hade kunnat dansa, så hade numret haft mycket dans.

Vem hade du gjort duett med?
Ola Salo. Tänk dig honom och mig tillsammans. Vi skulle ha extravaganta The Ark-kläder på oss och showa hur mycket som helst. Två queer-personer mot världen.

Har du någon favorit från Melodifestivalens historia?
– Jag har starkast minne från när Carola vann med Främling. Jag var 10 år då, det var jättestort för mig att kunna identifiera mig med en tjej på tv. Hon var aktiv i kyrkan, det var jag också då. Det minns jag mest, men en låt slår aldrig fel på förfesten…

Vilken då?
Take me to your heaven funkar alltid. Den finns med i mello-arvet och svensk musikhistoria tycker jag. Det bara händer något med människor när de hör den. Jag har till och med sett hårdrocksnördar svänga på höften när den spelas.

Beskriv ditt liv just nu med en schlagertitel?
Fyra bugg och en Coca Cola. Den får symbolisera programledarkvartetten där jag är Coca Colan.