– Glädje, allsång och fest är det jag är ute efter. Det är en show med mig, dansare, enorma tv-skärmar och supersnyggt ljus – en jättecirkus som rullar in i stan helt enkelt, skrattar Magnus när QX träffar honom i Stockholm.

Alla låtar har fått ansiktslyft, men lugn, vi kommer att känna igen dem. De är fortfarande relativt lika originalen.

– Jag vill ju behålla dem så att folk kan sjunga med. Det är som en Greatest Hits-platta på scenen som börjar i dansbandseran, går över i disco och schlager, och sedan landar i Mello-pop. Det finns nåt för alla och musikproducenten Oliver Forsmark har format låtarna enligt en snygg linje som gör att det låter enhetligt.

Mellansnacket har skrivits av en av Sveriges vassaste manusmästare, Calle Norlén.

– Jag är van att snacka med publik men man fastnar och säger samma saker innan låtarna. Min önskan var att jobba med Calle, som har humor…alltså jag skrattar så mycket… Han ger allt snack nytt liv med rätt tonläge.

Magnus turné gör 28 stopp under våren, alltifrån Piteå till Ystad besöks, och det doftar redan succé då biljettrusningen varit enorm och mängder av föreställningar sålde slut direkt. En bedrift då han inte är ensam på estraderna som folkkär Mello-ikon. Pernilla Wahlgren, Sanna Nielsen, Charlotte Perrelli och Jessica Andersson har ju alla nyproducerade shower ute.

Du kände inte, ”nej men inte hon också” när du såg att de också hade shower på G?
– Haha, nej. Det är bara roligt när artister som kommer ur Mellomyllan får blomma ut och göra exakt som t ex Sanna, exakt det hon vill i en slags Las Vegas-eufori. Det är bara häftigt att se ens kollegor och vänner sprida ut vingarna.

I somras gjorde Magnus succé ihop med Alcazar då gruppens alla medlemmar återförenades på EuroPrides scen: Magnus, Andreas, Tess, Lina och AnnikaFiore.

– Vi intervjuades för Alcazar-boken och det blev tal om att avsluta EuroPride. Det kändes rätt, för det var en perfekt avslutning att ge Pride-publiken som alltid gett så mycket kärlek. Jag har träffat Alcazar då och då ute på vägarna och håller koll på dem, men vi har inte så mycket kontakt. Annika och jag hade inte träffats sedan 2005. Men det var häftigt, kroppen gick igång direkt när vi satte på musiken i replokalen.

”Vi lever skilda liv. Jag träffade honom på Pride, that´s it”

Det var 2002 som Magnus förflyttade sig från svenska folkparker och varannan damernas till att vara popstjärna på större scener inför en skrikande publik.

– Jag kände direkt att jag hittat rätt. Det var otroligt mäktigt när ridån gick upp till I Love The Dj.

När Magnus blev medlem i Alcazar var han och Andreas Lundstedt ett par, men det var inte Andreas som fick trion att bli en kvartett.

– Jag var trött och ville gå vidare i karriären, och umgicks ju väldigt mycket med Alcazar. De funderade på hur de skulle göra inför platta nummer två och det var en av tjejerna som kom med idén.

Så det var inte ”det här är min nya kille, får han vara med i bandet?”
– Haha, nej det är skönt att kunna säga att så var det inte.

Vad har du för kontakt med Andreas i dag?
– Vi lever skilda liv. Jag träffade honom på Pride, that´s it. Vi var arbetskollegor de sista två åren i Alcazar och inget mer. Jag har ingen kontakt med de andra heller,men jag håller koll på Instagram och på låtarna och så. Det var kul att följa framgångarna med Stay The Night, Blame It On The Disco och krogshowen.

Det är snart tjugo år sedan Magnus kom ut i tidningen Zon. Efter tv-dokumentären Barbados på Barbados skulle bandet vara med i Melodifestivalen 2000 och tv-producenten Nike Lindblom föreslog att Magnus nu skulle berätta med egna ord.

– Jag hade egentligen inget val. Det hade snackats så länge bland publik och i turnébussar, och det skulle kanske smälla till med Se Mig i Mello. Det var jätteläskigt, för även om jag var ute privat sedan fem år hade jag inget att luta mig emot. Det fanns knappt någon annan ung känd öppen person, särskilt inte i dansbandsvärlden. Men det var bara att köra och hoppas att det skulle hålla. Jag blev så lättad när jag fick stora famnen av både kollegor och publik. 

Fortfarande får Magnus brev och träffar fans som vill berätta vad hans öppenhet betytt för dem.

– Det är jag oerhört stolt över. Oftast är det inte svar de vill ha, utan bara att berätta. Och vill de ha tips brukar jag säga att det bästa är att avdramatisera. Människor i ens närhet har räknat ut det här för länge sen och det är ofta en själv som ser det som ett gigantiskt steg. Och du är ju samma person fortfarande.

”Vi har undersökt möjligheterna för surrogat, men det har alltid kommit något i vägen”

Som en av få öppna homosar blev du lite av en ikon, och det var mycket fokus på just det i intervjuer. När avtog de frågorna?
– Nånstans under Alcazar-tiden. Fokus skiftade från att vara gay till att vara glittrig popartist.  Det blev inte så viktigt att prata om vem man sover med och ingen var gladare än jag för det.

Idag bor du och Mats i stort hus strax utanför Stockholm, hur reagerade grannarna när ni flyttade in?
– Vi har världens bästa grannar, en fin sammanhållning. Men det var lite spring i dörren med barn som ville ha autograf, och man kunde höra dem ibland ute på gatan ”Där inne bor en kändis!” (skrattar).

Har ni själva tänkt att skaffa barn?
– Jo, det har vi. Vi har undersökt möjligheterna för surrogat, men det har alltid kommit något i vägen. Vi har tur som inte behöver tänka på det ekonomiska, men som samkönat par är det en väldigt stor och kostsam apparat som det är lätt att bli vilsen i.  Vi har bekanta som vi pratat med…men ja, vi får se.

Du som nu varit öppen med vem du är så länge, har du råkat ut för homofobi?
– Faktiskt inte i Sverige. Här känner folk igen en, men en gång, när jag och Mats landat i USA och kom till ”immigrations”. Det stod tydligt att man skulle fylla i en blankett per familj och eftersom vi är gifta gjorde vi det. Då frågade de om vi var bröder. Vi svarade att vi är gifta och reaktionen blev då ”No, not here” och jag blev tillbakatvingad att stå ensam. Den walk of shame… det var jävligt osexigt. Men saker och ting har förhoppningsvis förändrats.

För tio år sedan tog du och Mats en paus, och rätta mig om jag har fel, men jag upplever att du kom tillbaka som en ny person när ni blev ihop igen: Främst såg du mycket fräschare ut och hade börjat träna och äta bra?.
– (Magnus är tyst, tänker lite). Det var en ny twist, den får jag inte ofta. Det kan mycket väl vara så att livet klickade och jag hamnade i fas med allt. Ett par veckor isär gav tid för eftertanke och vi insåg både att vi inte ville leva utan varandra. Jag har faktiskt aldrig tänkt på det… Det är många som vill grotta ner sig i det där….. men det var kul att höra. Och jag mår bra idag. Det gör jag.