Vi får komma ihåg att det var två år sedan säsong 7 hade premiär. Har man inte som jag, nyligen tagit sig igenom säsong 1-7 (för sjunde gången), så kan man vara lite förvirrad över vart alla håller till och vad som hände sist. Vill du börja kolla men orkar inte plöja igenom alla säsonger? Ingen fara. HBO har en ”Character Recap” serie där varje avsnitt är 15 minuter långt och skådespelarna själva berättar om vad som hänt från säsong 1-7. PERFEKT!

Snabb recap

Cersei har nyligen fått reda på att White Walkers finns och har lovat att hjälpa de andra i kampen mot de döda. Hon ljuger självklart och planerar istället att attackera dem när de är som svagast. Just nu sitter hon tryggt och säkert i King’s Landing.

Daenerys och Jon Snow/Aegon Targaryen har gått samman och deras plan är att ta sig till Winterfell ihop för att visa Jon Snows svårflörtade folk att Drakdrottningen är att lita på. Tillsammans med deras ekipage hör också Tyrion Lannister och Varys.

Jaime Lannister har tröttnat på sin syrras sällskap och korta temperament. Senast sågs han rida ifrån King’s Landing. Men vart?

Sansa, Arya och Bran Stark är alla tillsammans i Winterfell och inväntar Jons ankomst. De har äntligen förstått vikten av att jobba ihop.

Så var avsnittet

HBO:s hemsida låg nere större delen av måndagsmorgonen på grund av det enorma intresset inför premiären. Det hände samma sak 2017. Jag själv hade lyckan att få se det redan i fredags.

Första avsnittet är riktigt bra. Det är ett klassiskt introavsnitt där karaktärer som inte träffat varandra äntligen ska få möta varandra efter flera år.

Intåget till Winterfell
Intåget av Daenerys och Jon till Winterfell är stort, pampigt och redan där märker man att säsongen håller vad den lovar som den mest påkostade hittills. Skepsisen hos det nordiska folket och inte minst hos Arya och Sansa är påtaglig, ibland lite väl mycket. Ibland kan jag bara känna ”Ja er bror och ledare valde att ta hjälp av en drottning med tre drakar för att döda 100 000 zombies. Det är det mest logiska valet. Acceptera det nu”.

Jag tycker att Sansa och Arya borde lita mer på att Jons val.

Arya och Jon träffas
Aryas och Jons möte skämtar man inte bort däremot. Som jag väntat på att det ska ske. De har inte träffat varandra sedan säsong 1 och mycket har hänt sedan dess. Jon har blivit mördad och sedan krönts till kung. Arya har blivit en livsfarlig lönnmördare. Deras möte är fint och jag uppskattar hur regissören valt att hålla kvar i Aryas raka och ärliga framtoning, även när hon träffar den som står henne närmast. En tår blev det allt.

Rida drake
Drakturen tillsammans med Jon och Daenerys är en av de snyggaste och mest explosiva scenerna i avsnittet. Stort, snyggt gjord och lite ”äntligen!”-känsla över det. Även om jag önskat att Jons introduktion på drakryggen skulle varit lite mer pampig.

Vad händer med Dany?
En scen som gjorde mig lite förvirrad var när Daenerys berättar för Samwell Tarly att hans pappa och bror blivit ihjälbrända.

  1. Var hans rektion verkligen befogad? Han blev väldigt väldigt ledsen och upprörd över att hans pappa, som behandlat honom extremt dåligt och skickat honom till Nights Watch, hade dött. Jag förstår lite mer hans reaktion över att brorsan var död. Men ändå.
  2. Varför säger inte Daenerys ”jag beklagar verkligen att det skett” och förklarar situationen. Gamla Dany hade gjort det. Jag är minst sagt nervös över hennes allt mer kalla approach.

Bästa repliken på hela avsnittet
När Jon Snow äntligen år reda på att han är Aegon Targaryen och den rättmätiga arvingen att sitta på Järntronen kände jag bara: YES! Scenen nere i kryptan levererar också en av de bästa replikerna i avsnittet när Sam försöker intala Jon att han är den som är mest lämpad att sitta på Järntronen:

”Du gav upp din krona för att rädda ditt folk, skulle hon göra detsamma?”

DET ÄR SÅ SANT OCH SÅ BRA! Mina tvivel mot Daenerys som härskare steg ytterligare.

Slutscenen

Nej men den är SÅ bra. Det var den absoluta perfekta slutscenen på första avsnittet. Jaime Lannisters förflutna börjar äntligen komma ikapp honom. Han har betett sig som en skit rent ut sagt, även om han absolut haft sina ljusa stunder. Men att kasta ner ett barn från ett torn var verkligen inte ett av dem.

Däremot tror jag inte att Bran bryr sig särskilt mycket om att det skedde. Snarare att han är glad eller ser det som att ”det var menat att det skulle ske”, så att han kunde bli ”The three-eyed Raven”.

Nu kan vi bara längta till nästa avsnitt!