Ni har sett honom i Melodifestivalen där han dansat bakom artister som Benjamin Ingrosso, Danny, Mariette, Lisa Ajax och Dinah Nah. Han har dessutom dansat med Zara Larsson, Petra Marklund och plus koreograferat massor av dansshower som Squad och Crossraods plus tv-program som Idol, X-Factor och Lotta på Liseberg.
Nu sätter Edin Jusuframic upp en egna dansföreställningen Me YouI.

Hur föddes idén till Me YouI?
⁃ Idén bygger på de dryga tio åren som jag har arbetat i olika kollektiv där beslutstagandet skett demokratiskt. Besluten avser allt från skapandeprocesser till val av scenkläder. Det har inneburit att jag konstant eftersträvat att prestera på topp och arbeta i enlighet med vad som utgör det bästa för kollektivet, även fast jag har varit av annan mening i flera av besluten. Detta har gjort att jag ifrågasätter mig själv, min konstnärlighet och en inre konflikt om jag ska kompromissa för andras skull eller om jag ska göra det jag vill på egen hand. Det ledde i sin tur till frågan om mig som en individ i ett större perspektiv; familjen, arbetet, människa på jorden, student, samhällsmedborgare och så vidare. Svaret på den frågan blev återigen en kompromiss, där mitt ego i många fall fick ge vika för kollektivets välbefinnande.

Vad kommer vi få se?
⁃ En dragkamp på 50 min där två dansare gestaltar den inre känslomässiga konflikt som uppstår när man arbetar i ett kollektiv. En inre känslomässig konflikt som föds ur den konstanta avvägningen mellan samarbete, att vara självisk eller kompromissa, och hur den påverkar det konstnärliga resultatet. Jag vill att publiken ska känna dragkampen mellan egot och kollektivet, och kanske börja ifrågasätta sig själva utifrån ett egoistiskt perspektiv då har jag åstadkommit något.

Hur är det att koreografera och inte dansa själv?
⁃ Så kul! Ett mycket större ansvar, speciellt i ett kontext där du skapar en hel föreställning. Man måste tänka på allt! När du vill berätta något på scen och du vill att åskådaren ska förstå måste alla bitar klaffa vid en viss tidpunkt i föreställningen; känslan i musiken, kläderna, färgen på ljuset, det koreograferade materialet med mera. Det är inte alltid lätt att skapa en känsla eller berätta något utan att skriva folk på näsan.

Du har synts en del i Mello-sammanhang, så för en okunnig: Hur skiljer sig dansen i MeYouI från den vi sett dig utföra i Mello?
⁃ Det är en stor skillnad skulle jag säga. Till och börja med finns en intention med allt i föreställningen och därmed rörelserna som framkommer på scen. De ska berätta något eller få fram en känsla. Detta innebär att dansen väldigt många gånger kan bli abstrakt. Dem koreografierna jag har varit del av har det knappt funnits några intentioner som jag ska ha i åtanke, sällan en känsla, oftast bara en snygg/cool dans på 3 minuter. Det är absolut inget fel med detta, jag älskar det också! Men ska man berätta något på scen med lite mer djup så behövs det lite mer än 3 minuter och coola steg.

Det står i pressmeddelandet att du fått göra upp med normer och förutfattade meningar kring vad en kille född i Montenegro och uppvuxen i Botkyrka inte kan göra, vad menas med det?
⁃ Vi ville lyfta fram att jag är en kille med utländska rötter som bott i en förort med mycket mångfald där konstnärliga yrken inte riktigt har varit ett presenterat alternativ för många. Många av dessa människor, på grund av deras bakgrund, har inte kunnat se någon konstform som ett yrke. Detta för att det i deras hemländer oftast inte ansetts, i vissa länder fortfarande inte anses, som ett yrke att arbeta med konst. I mitt fall rör det sig om ett jag är en kille som gått emot dem oddsen det vill säga visat andra människor som har liknande bakgrund som jag att det faktiskt går.

Finns det en förutfattad mening om att alla som dansar är gay eller har det ändrats?
⁃ Den fanns förut, i alla fall när jag började dansa. Dans var då väldigt relaterat till tjejer och dansade man var det tjejigt och man blev direkt placerad i någon form av gay-fack om man var kille och dansade. Helt fucked up! Tror att det har berott på okunnighet från många. Jag tror verkligen att det har ändrats. Jag menar det finns hur många heterosexuella killar som helst inom dansbranschen och det skulle vara konstigt om inte människor visste bättre. I mina ögon säger det mer om människan som inte dansar än om killen som valt att börja dansa.

Varför blev det just Daniel och Marco som dansar i Me YouI?
⁃ De har olika danskvalitéer som gör att de kompletterar varandra väldigt väl. De har en fantastisk kemi när de dansar ihop! Då dansarna ska gestalta två olika personer i föreställningen har jag också medvetet valt att de ska se väldigt olika ut; en är lång/kort, en är ljus/mörk. Och självklart för att de är fantastiska dansare!

Två män som dansar ihop, finns det en liten strimma homoerotiskt över föreställningen?
⁃ Hahaha, ja du bra fråga. De är visserligen två manliga dansare med sjukt bra kemi när de dansar ihop, dock har det inte varit min intention att gå åt det hållet. Så jag tänker att jag lämnar det fritt att tolka för åskådaren…

Biljetter här!