När jag pratat med vänner, kollegor och andra som följer serien om premiäravsnittet garanterade jag att första och andra avsnittet kommer vara uppbyggnadsavsnitt, medans resterande fyra kommer vara som slag i ansiktet i ren Game of Thrones-anda.
Hittills är det EXAKT vad som hänt.

Dags att ta oss igenom avsnittet och så ska jag försöka sia om vad kommande avsnitt kommer bjuda på.

Sansa och Daenerys snack
Sansa är en riktig jäkla ”northerner”. Hon är extremt lojal sina egna och hennes karaktärsresa är det få som matchar. Kanske är det Daenerys som gör det. Därför är det sjukt härligt när seriens två powerladies sätter sig ner och försöker förstå varandra, istället för att jobba emot varandra.
Jag älskar hur Sansa inte längre håller sig för att lägga alla korten på bordet direkt och när hon frågar Daenerys om vad som händer med Norden efter kriget är hon skoningslös, ärlig och rak. Daenerys, som fortsätter på sin lite paranoida bana, väljer tyvärr att rygga tillbaka istället för att medla. Återigen ett tecken på drakdrottningens negativa karaktärsutveckling.

Brienne blir dubbad
Briennes oneliner har mer eller mindre varit ”I am not a knight”, så att få se henne bli dubbad var fan helt otroligt. Hon är en så galet bra karaktär i serien. Hon är lojal, ärlig och har gott omdöme. Äntligen får hon lite upprättelse. Romansryktena mellan henne och Jaime har florerat länge och nu stärktes tesen ytterligare.
Men är det verkligen dem två vi vill se vara ihop i slutändan? Brienne förtjänar faktiskt bättre.

Podd sjunger
Rysningar! På tal om uppbyggnadsavsnitt så är det exakt så man ska göra. Scenen liknar den i ”Sagan om Konungens återkomst” när Pippin sjunger i den stora tronsalen. Det är enkelt, men ack så snyggt. Att se så många nyckelkaraktärer säga adjö till varandra gör mig dock supernervös eftersom det bara bekräftar det som alla vet.
Det är många som kommer dö kommande avsnitt.

Arya och Gendry
YES YES YES! Äntligen hände det. De här två turturduvorna kanske inte fick den romantiska ingång de förtjänar, men det hade nog inte passat dem. Ett dunkelt stall var helt perfekt. Arya är så satans cool och när hon säger ”I ain’t no red woman, take off your own bloody pants” så är det med pondus! Snälla hoppas bara hon överlever nu då. Att få se Gendry i bar överkroppär självklart ett stort plus i kanten.

Jon berättar för Daenerys att de är släkt
Det är väldigt mycket ”Stark” över Jon Snow när han står nere i kryptan och Daenerys kommer ner. Men en fråga bara. När ska Jon Snow lära sig att berätta saker vid RÄTT tillfälle?! Jag förstår att det var mycket för honom att ta in och att han behövde smälta att han är släkt med sin lover. Men att berätta det för Daenerys exakt innan det stora slaget? Nej Jon, bara nej.
PS. Jag är fortfarande extremt förvirrad över om jag ska börja kalla honom Aegon Targeryen numera?
Daenerys verkade självklart besviken över att får eda på att de var släkt. Svårt att tyda om hon var mest besviken över det, eller att han har mer rätt till tronen? Deras lilla ”nick” mot varandra uppe på tronen gjorde mig dock lugnare över deras relation. Hur den utvecklas dock, är i nuläget en av de mest intressanta sakerna i serien.

Kommande avsnitt
Uppenbarligen är det nu dags för krig. Rykten säger att det kommer vara det längsta kriget/fightscen som någonsin spelats in i en serie. Med tanke på hur Battle of the Bastards nästan fick mig att svimma för att jag höll andan så länge, vet jag inte hur jag ska överleva nästa avsnitt. Det största mysteriet är dock:
Det är fortfarande tre avsnitt kvar sen. Om det stora slaget kommer redan nu, vad händer sen. Jag ser två alternativ.

  1. White Walkers vinner slaget vid Winterfell men några få nyckelkaraktärer överlever och tar sig ner mot King’s Landing. De hoppas att Cersei ska mjukna upp och hjälpa dem. Hon vägrar in i det sista men ändrar sig när hon ser de dödas armé tåga in.
  2. White Walkers blir besegrade i Winterfell och det sista stora slaget kommer avgöras mellan de överlevande och Cersei nere vid King’s Landing.

Galet svårt att veta vad som kommer ske! Jag sitter som på nålar.

De dör i avsnitt tre
Arya, Daenerys, Grey Worm, Ser Davos.
0/5 rätt…