TV3:s Peter Jihde har under våren skildrat baksidan av USA i programserien På gränsen med Peter Jihde. I kvällens avsnitt träffar han bland annat Mark Cullingham som leder omvandlingsterapi i Tampa, Florida, för att försöka ”bota” homo- och bisexuella. En studie från Williams Institute i Kalifornien visar att nästan 700 000 amerikaner mellan åldrarna 18-59 har genomgått omvandlingsterapi någon gång i sitt liv. Ungefär hälften gjorde det som ungdomar.
– Det är en enorm summa, 700 000 är 700 000 för mycket. Det var viktigt att uppmärksamma detta, att se att detta pågår i ett land som vi så ofta ser i olika sammanhang. Det sätter saker i perspektiv, säger Peter.

Hur var det att möta Mark Cullingham som höll i dessa omvandlingssessioner?
– Jag hade blivit varnad för hur han skulle vara, men det var ändå en väldigt märklig situation. Och när man ser min intervju så tror jag att det skiner igenom att han inte känns sann mot sig själv. Han pratar om det här så intensivt, inte för att övertyga andra utan mest sig själv. Vi i teamet snackade om detta möte efteråt och vi hade en hypotes om att han efter sina omvandlingssessioner går hem och tittar på gaypornografiskt material hemma på sin dator. Men det var ju bara en känsla.

Du möter också mamman Judy som bad om att hennes homosexuella son skulle få AIDS så att han fick in Gud i sitt liv..?
– Det här var en av få gånger under serien som jag kände att jag träffade en störd person. Hon var den som var galnast, och det var väldigt svårt att förhålla sig till henne. Hon var så onåbar och övertygad i sin tro. Jag trodde inte jag hörde rätt när hon sa det där så jag var tvungen att ställa frågan en gång till. Men min uppgift var heller inte att få henne att förstå hur jag tänker.  Jag vill få tittarna att bilda sin egen uppfattning uppfattning om henne och ta in att hon verkligen säger det där.

– Men det mötet gjorde mig också ledsen å religionens vägnar, att hon säger att det där är vad Gud vill. Men det enda vi kan göra är att informera om att man ska vara sann mot sig själv. Att visa deras knäppa sätt är på något sätt det bästa sättet att få människor att agera mot de här åsikterna.

Vad tog du med dig mest från denna programserie?
– Det är nog att ha fått möjligheten att ta del av den utsatta, smutsiga sidan av världens mäktigaste land som ofta skildras genom artister, galor och tv-serier. Jag lärde mig otroligt mycket under de fem veckor vi spelade in dessa program. Men det var också väldigt omtumlande och man var känslomässigt dränkt efter vissa dagar, och man kunde gå från arg och upprörd till ledsen och uppgiven.

Blir det fler program?
– Dessa avsnitt är tänkta som en test, men absolut så vill vi går vidare. Det finns så mycket mer att berätta och USA är ett tacksamt land att göra reportage i då människorna verkligen kan uttrycka sig och berätta historier. Dessutom blir USA än mer relevant när vi nu närmar oss ett nytt val. Men det vore intressant att göra något liknande i Sverige också.

På Gränsen med Peter Jihde, TV3, 21.00/Viaplay