Det fanns inga tvivel om att Statement Festival skulle bli populär. Redan innan första artistbokningen gjorts hade festivalen blivit en världsnyhet. Early bird-biljetterna sålde dessutom slut på några minuter. Nu är det bestämt att festivalen ska ut på en turné under hösten och det finns redan nu möjlighet att köpa biljetter.

– Varje stopp kommer bli som en endagsfestival med unika lineups av artister, komiker och djs vilket känns så sjukt kul att ta godbitarna ur festivalen och åka ut med det på turné. Inför festivalen sålde early birds-biljetterna slut några minuter så det ska bli spännande att se hur det blir nu med turnékonceptet, säger Emma Knyckare, initiativtagare till Statement.

När festivalen anordnades första gången i Göteborg förra året gjordes det som en motreaktion mot alla de sexuella övergrepp som anmälts på festivaler runt om i Sverige. Därför gick man ut med att cismän inte var välkomna, vilket det blev stor uppståndelse kring. Festivalen fälldes för diskriminering för att ha beskrivit sig som ”mansfri”, vilket är en överträdelse av diskrimineringsförbudet, enligt Diskrimineringsombudsmannen.
Festivalen hade noll anmälda brott, trots 5000 besökare. Nu beskriver de sig istället som ”Världens första stora musikfestival för kvinnor, icke-binära och transpersoner”.

Artister kommer presenteras löpande under våren och sommaren, men varje stad kommer ha en egen unik lineup. Såhär ser turnéplanen ut:

  • Göteborg, Pustervik, 21 september 2019
  • Stockholm, Kraken, 28 september 2019
  • Malmö, Moriska Paviljongen, 26 oktober 2019
  • Umeå, Väven, 2 november 2019