Han gick in i kvällens Eurovision som en av de direktkvalificerade finalisterna. Italiens Mahmood har just nu överlägset flest Spotifystreams av alla kvällens bidrag. Den italienska artisten med egyptiska och sardinska rötter sjunger ett par rader på arabiska i Soldi, som är en brottarhit i hemlandet. I år slutade han på en andraplats.
QX träffade den hemlighetsfulla artisten inför tävlingen, och på lite knackig engelska blev det ett snack om Eurovisionfavoriter, Bohemian Rhapsody och varför han inte tror på sexuella etiketter.

Vad är det som gör att Italien inte riktigt når ända fram i Eurovision?
– Svårt att svara på. Personligen vill jag ju vinna men för mig är det viktigast att göra ett riktigt bra framträdande, sen kan ju en vinst bli en fin konsekvens av det.

Din låt handlar om din frånvarande far som föredrar karriär och pengar, Soldi, framför sin egen familj. Var det svårt att skildra en personlig berättelse under tre minuters visuellt framträdande på en ESC-scen?
– Vi kämpade med det ett tag, för det var inte helt enkelt. Men nu tycker jag att vi hittat exakt rätt sätt, för mig och mina dansare att berätta min story.

Mahmood ses av många som en ny generations idol i Italien. Son till invandrare, med texter om att växa upp med en ensamstående mor, utanförskap och annat som unga italienare identifierar sig med, är han raka motsatsen till vad den frammarscherande extremhögern vill se som en offentlig ikon. Till och med Italiens invandrarfientliga vice premiärminister Matteo Salvini uttryckte missnöje över Mahmoods San Remo-seger. Salvini ifrågasatte om Mahmood var ”italiensk” nog att representera landet. Detta ledde till en backlash mot Salvini och även om Mahmood inte var folkets segrare (han vann tack vare starkt jurystöd) så har folket nu vunnits över och Soldi har parkerat sig i toppen av Spotify sedan vinsten i februari.

När du ställde upp i Italiens nationella tävling, San Remo-festivalen, hade du koll på Eurovision då?
– Jag kände till tävlingen men trodde aldrig att jag skulle vara här. Jag såg aldrig Eurovision som barn eftersom vi inte var med då (Italien gjorde ESC-uppehåll mellan 1998-2011). Min italienska favorit är Domenico Modugnos (Nell blu dellpino del blu, 1958, mer känd som Volare).

Frank Ocean är en stor inspiration för dig, varför?
– Jag älskar Frank Ocean, hans musik. Hans platta ”Channel Orange” är en av alla tiders bästa. Genom sitt artisteri  har han gett mig massor av inspiration att skriva min musik.

Jag har hört att du grät tre gånger när du såg Bohemian Rhapsody, vad var det som berörde dig med den?
– Jag har aldrig varit ett stort Queen-fan, men när jag såg filmen så upptäckte jag verkligen deras musik. Jag såg den när jag var med i San Remo-festivalen och för mig blev den en stor energiinjektion. Den fick fick mig att inse att man måste jobba väldigt hårt för att nå dit man vill, och det berörde mig till tårar.

Mahmood är väldigt hemlighetsfull med sitt privatliv och vägrar bekräfta alla rykten som går i sociala medier kring att han är gay. Han har fördömt diskrimineringen av behandlingen av homosexuella i Egypten, som hans far är i från, och har visserligen bekräftat att han har en partner men tycker att frågan huruvida det är en man eller kvinna är oartig.

Du har sagt att du inte tror på sexuella etiketter, vad menar du med det?
– Jag menar att vi alla är lika. När vi pratar om vilken sexuell läggning en människa har så gör vi en skillnad på människor redan där. Vi gör skillnad när det inte finns någon skillnad. Att påminna någon hela tiden om att den är gay hjälper ingen enligt mig.

Eurovisions HBTQ-fans är alltid lite oroliga över vilket land som ska vinna eftersom situationen för oss är väldigt olika beroende på var i världen vi är, hur är situationen i Italien?
– Bra, absolut. Om vi vinner kommer alla att vara lika välkomna till oss oavsett vem man än är.

Slutligen: Du har bytt kläder varje repetition sedan du kom hit, har du äntligen bestämt dig för vad du ska ha för kläder i kväll?
– Haha, ja det har jag men det är fortfarande hemligt. Ni får se ikväll.