Heja Sverige! Nu tar vi fan hem det! Vilken grym insats av John Lundvik och The Mamas. Finalplatsen var visserligen klar som korvspad sedan John steg av Friends-scenen men ändå skönt att ha tagit oss över det här ”lilla” hindret som kallades semi2.

Men vi går in på de tolv mest intressanta ögonblicken…

WTF!
1. Lätt konstigast var ju att arenan var helt tom på publik mitt i Armeniens nummer!  Vad hade hänt där? Helt plötsligt serverades vi ett repklipp och i nästa sekund var den flaggviftande publiken tillbaka? What? Tydligen var det en effekt som skulle anspela på låtens titel Walking Out. Haha, vilken ORIMLIG effekt.

NOT LOST IN THE POST
2. Vykorten i år är så jäkla snygga. Så smart tänkt att sätta artisterna ihop med olika gäng som dansar i miljöer i Israel. Så otroligt snyggt bildproducerade också, känns så lyxigt!

HE GOT US
3. Men hallå vilket tryck det var under Luca Hännis She´s got me! Vi har hela tiden misstänkt att den är borta ur den absoluta toppen men efter publikreaktionerna i arenan så är vi tillbaka där vi började: Schweiz kan vinna i år om allt stämmer.

THE MOMMYSHOT
4. De allt annat än tv-kapabla israelerna sumpade det lyxigaste ögonblicket i Sveriges nummer. The Mamas presentation när ljuset blixtrar till blev en flopp eftersom kameran låg alldeles för lågt. Att delegationer klagat hela veckan på att numren inte blir vad de ska vara är helt förståeligt.

JA TILL JOJK
5. Norge. Alltså, vilken härlig vitamininjektion! Europop, jojk, schlagerrefrng och tre artister som älskar varje sekund av fansens kärlek. Topp10 i finalen för att Keiinos Spirit in The Sky sticker ut och är ren och skär party. Med ett budskap.

ETTA?
6. Nederländernas Duncan Lawrence leverar sin pianoballad med inlevelse. Vinner han? Även om han är skyhög etta på oddsen är vi delade. En tror stenhårt på vinst medan den andra inte ser detta som etta utan mer som en trygg trea. Hm. Men refrängen är väldigt bra.

SHUT UP ABOUT IT!
7. Att gå ut sist skadar ju inte. Särskilt när det är en kanonlåt som Azerbajdzjans Truth. Fan vilket effektivt snyggt nummer och Chingiz är magisk(t sexig) på scenen. Den delvis svenskskrivna låten kommer att bli livsfarlig på lördag och det är inte alls omöjligt att ESC återvänder till Baku 2020…

FINT, MEN..
8. Shalva är ett slags israeliskt Glada Hudik som faktiskt tävlade i den israeliska uttagningen. Tack och lov hoppade de av den eftersom de inte ville riskera att vinna och därmed tvingas att repa/jobba under sabbaten som alltid är från fredagskväll till lördags eftermiddag. Och då är det ESC-rep för finalen och den får de inte missa för EBU. Men jobb går inte ihop med judendomen just den tiden i veckan. Tack och lov undrar ni? Jo, men Europa hade ätit detta med sked och vi hade tvingats tillbaka till Israel 2020. Och det vill vi ICKE.

MAGISRAEL
9. Men hur gjorde han?

BENJI
10. Men hur bra är israelerna på videoklipp? Än en gång fick vi ett ljuvligt kollage av gamla ESC-minnen. Älskar också att den som gör kollagen tydligen är Benjamin Ingrossos största fan. Dance You Off tog bra med plats i klippmedleyt både i tisdags och i kväll. Och så fick vi Robin Bengtsson som extra bonus.

THRILLER
11. Men vilken thriller redovisningen av de tio blev! När outsidern Albanien tidigt smög sig in leken blev det väldigt spännande om någon väntad skulle falla bort. Sverige tog den fjärde platsen till final och vi kunde pusta ut.

MMM…MALTA
12. Vilken ljuvlig finalplats för Malta? Stackars Michela Pace som hölls på halster tills den sista finalplatsen ropades ut och när allt brast för henne . Underbar tv!

Bra final vi får! Men vem vinner? Ja, det har vi två dagar på oss att lista ut!