Slutet på en serie som aldrig kommer kunna toppas av någon framtida serie på den nivån det engagerat, skapat teorier och förvånat tittare. Jag själv har vandrat planlöst och vilset i flera timmar för att reda ut vad jag ska göra med min framtid.
Okej nej inte riktigt så. Det hade kunnat vara så om seriens avslut hade gett mig den känslostorm jag ville ha.
Jag kommer sakna att serien är slut mer än slutet på serien. Låt mig berätta varför.

Har du inte sett samtliga avsnitt av Game of Thrones bör du sluta läsa nu.

Avsnitt sex – The Iron Throne

Jag chansade på att Jon och Daenerys skulle dö i det här avsnittet. Jag förbehåller mig rätten att säga att jag hade rätt, bägge dog. För även om bara en(Dany) dog rent fysiskt, blev den andre(Jon) mördad både psykiskt och karaktärsmässigt. Vi återkommer till det senare.
Den sista och avslutande delen i GoT bjöd på överraskningar och oförutsägbara vändningar men också löjliga dialoger och stressade avslut.
Innan jag går vidare vill jag säga att jag älskar serien men jag måste också vara ärlig med att serien successivt(sedan säsong sju) har brutits ner och stressats igenom.

Det sista avsnittet skulle jag vilja dela upp i två delar.

  1.  Riktiga Game of Thrones
  2. Game of Thrones – Farsen

Vi börjar att gå igenom första punkten.

Riktiga Game of Thrones

Introscenen
Kings Landing är i ruiner och flera miljoner oskyldiga blev mördade. Tyrions promenad genom död och aska är en bra upptakt på vad som komma skall. Han går ner under Red Keep för att leta efter sin bror Jaime, som han släppte fri i avsnittet innan, och sin syster Cersei.
Trots deras mediokra död är det rörande när han gräver fram dem bland stenblocken och börjar gråta. Deras döda kroppar blir en symbol för Daenerys handlingar och att Tyrion först nu förstått vad hon är kapabel till.

Den visuellt snyggaste scenen i serien
Daenerys har alltid haft de ”snyggaste” scenerna i serien. Inga har varit lika storslagna och massiva som hennes när hon antingen bränner ner en hel flotta utanför Kings Landing, eldar upp Lannister styrkor i Westeros eller skjuter handbojor mot Mereen. Denna korta, men ack så snygga sekvens kan vara det snyggaste jag sett under seriens gång.
Drakdrottningen, som tidigare varit iklädd vita oskuldsfulla kläder, är numera klädd i en svart, stram klänning. Hon kommer inflygande på Drogon som en sista uppvisning på sin makt och det är när hon går för att möta sin armé som draken slår up vingarna bakom henne.
Hon kunde inte vara mer Targaryen i exakt det ögonblicket. You crazy bitch.

Hon ska ta över världen, men först…
Det blir tydligt att Daniel Brett Weiss och David Benioff (skaparna) vill få oss att hata Dany ännu mer(som om det vore möjligt?) med hennes tal om att ta över världen. Det kokade i mig när hon nämnde Winterfell. Som när Jonatan försvarar sin bror Skorpan i ”Börderna Lejohjärta” skrek jag inne i mitt huvud ”Du RÖR inte Winterfell”.
Däremot måste jag ändå hylla Emilia Clarke här. Det är i dessa sekvenser hennes skådespelarinsatser är som allra bäst. Ingen kan övertyga mig om att vilja ta över Westeros lika mycket som hon. Jag var påväg ut för dörren skrikandes ”Dracarys”, men sen såg jag Tyrion komma gåendes och vände om.
Jag trodde verkligen att han skulle döda henne? Men scenen fick ändå en snygg vändning när Tyrion kastar sitt emblem och vägrar gå med på hennes villebråd.

Jon måste vakna upp hur sin bubbla
Men snälla lilla Jon. Ska det verkligen krävas en Lannister-dvärg för att du ska inse att Arya och Sansa aldrig kommer buga för Daenerys? Det här att gömma sig bakom ”hon är min drottning och hon bestämmer” blir så satans tröttsamt då det innebär att Jons heder och lojalitet spelas emot hans goda vilja och sunda förnuft.
Jag älskar att Tyrion ger en längre ingående förklaring om varför Dany rättfärdigar sitt egna beteende. Det blir som tydligast när han säger ”Hon tror att hennes öde är att bygga en bättre värld åt alla. Om du trodde det, om du var helt övertygad, skulle du då inte döda alla som stod mellan dig och paradiset?”.

Jon dödar Dany
Jon lyckas återigen döda eller få sin älskare mördad. Det är ju inte första gången som Jon Snow lyckas få den han älskar kola vippen. Minns ni Ygritte? Jag skulle inte vilja vara ihop med Jon Snow iallafall.
Det hela börjar med att Dany står mitt bland ruiner, misär och aska, rör vid The Iron Throne och ler.
Hon LER?!
När hon brände ner Kings Landing tyckte jag hon var galen. Nu är hon obehaglig OCH fullkomligt skogstokig. En gång till. HON LER?! Hon har nyss dödat flera miljoner oskyldiga och skrattar dem i ansiktet. ”Nej måtte någon döda henne” tänkte jag.
ENTER JON.
Han stapplar in i tronrummet, säkert lite vilsen om vad han egentligen håller på med och jag tror inte bestämmer sig förräns i slutet av deras dialog. Att Dany skulle dö kännes oundvikligt och väntat, men att det var Jon som gjorde det var förvånande. Bilden när hon är död och Jon håller henne, med The Iron Throne som en siluett i bakgrunden är GUDOMLIG.

Drogon bränner ner tronen
Det är överraskande och symboliskt när Drogon bränner ner den här jäkla tronen som alla så gärna vill åt. Helt plötsligt finns den inte mer, den som hela serien har kretsat kring. Jag gillar det för att det känns som om skaparna påminner oss om att det inte alltid handlar om vad vi själva tror det handlar om.
Att egentligen handlar GoT om intriger, maktspel, förluster och plotter. Järntronen kanske alltid var en biroll?
Roande nog känns Drogons utbrott talande för hur skaparna känner för serien: ”Nu skiter vi i det här, bränn ner skiten bara så är det över”.

Game of Thrones – Farsen

Nu kommer jag gå på lite hårdare, för det som händer i ”andra delen” är näst intill under all kritik, även om det såväl innehåller slutscenen. Jag trodde aldrig i min vildaste fantasi att GoT skulle bli en serie som helt plötsligt ”hoppade” fram tre eller fyra månader fram i tiden. Men tydligen.

Helt plötsligt har Tyrion och Jon långt skägg och Westeros ledare har samlats för att… ja vad är det egentligen de samlats för? Utåt verkar det vara för att försöka befria Jon eller Tyrion, men det blir snabbt tydligt att ingen kunde bry sig mindre om de två. Låt mig påminna er om att Jon Snow fortfarande är en Stark/Targaryen. Vet inte om ni glömt det, men skådespelarna verkar onekligen ha gjort det, för helt plötsligt ska det väljas en ny kung/drottning(som för övrigt Grey Worm går med på utan några som helst invändningar?!).

Det är ganska mycket som är konstigt med den här scenen men priset går till Edmure Tully(är det förresten någon som minns den här människan?), ställer sig upp och ska av någon orimlig anledning berätta för de andra varför han ska bli kung.
Jag satt med öppen mun och utropade ”är detta en fars eller?!”, det kändes nämligen så.
Låt mig sätta detta i förhållande till en annan scen i samma avsnitt som fick lika mycket tid. Scenen när Jon och Dany ses i tronrummet och hon dör. De här två scenerna tar lika lång tid. Det är på gränsen till skamligt.


Bran blir kung
De ska sedan utnämna en ny ledare och efter ett snyggt och övertygande tal från Tyrion fick Bran Stark ta facklan. Den här grejen gillar jag för det är överraskande och det är typ ingen, vad jag vet, som trott att Bran skulle hamna på ”tronen”.
När han säger ”varför tror ni att jag kommit ända hit?” faller ändå några pusselbitar på plats, men inte alla. Jag undrar fortfarande varför han har gått från helt lealös, utan att vilja eller begära något, till att plötsligt bli kung.
Överraskningsvärde 5/5
Logik 2/5
Varför är Brans historia mer värd än Jon Snows?

Seriens ryggrad som bryr sig ingen om längre
Okej så Jon dödade Dany och blev tillfångatagen av Grey Worm. Trots att ALLA ville att hon skulle dö så är det tydligen ingen som försvarar, backar eller kämpar för Jon. Istället blir han skickad till Nights Watch på kungens order.
Tyrion säger att om de släpper Jon fri blir det krig. Om de avrättar honom blir det krig. Därför skickar de honom till muren. MUREN?! Varför finns ens Nights Watch längre. De var enbart till för att skydda folket mot vildar och White Walkers, som inte är ett hot längre. Snacka om att inte ”break the wheel” som alla pratar om. Med tanke på allt Jon gjort för Arya och Sansa hade jag sjukt mycket högre krav på deras insatser för att rädda honom.
Tydligen ”försökte de iallfall”. Eller inte.

Fars nummer 2
Okej återigen dags för Daniel Brett Weiss och David Benioff att visa att de är ”roliga dudes” genom att skapa någon typ utav sitcom känsla. Tyrion har blivit ”hand of the King” och ska sitta ner med sina rådgivare. Vad sjutton gör Bronn där?! Så älskvärd är han absolut inte att han ska få vara med, än mindre sen han mordhotade Jaime och Tyrion.
Att det sen utbrister ett töntigt ordkrig mellan honom och Ser Davos är på riktigt lågt. Hur kan de ödsla tid på sånna skit-dialoger?

Slutscenen
Det absolut bästa med det sista avsnittet är att det avslutas med Stark-barnen i fokus. Arya ska ut på resa. Sansa har blivit ”Queen in the North”. De har sedan länge varit mångas favoriter och serien fick sin riktiga början först när deras farsa, Ned Stark, blir halshuggen.
Alla de fans som tyckte Jon var känslokall när knappt sa hej då till sin direwolf Ghost i avsnitt två fick svar på tal efter att Jon återförenas med både Tormund och Ghost.

Den sista scenen med Jon är mer eller mindre än avspegling hur hela serien börja. Jon Snow ser återigen ut som en liten yngling efter att ha släppt ut håret och är påväg norr om muren. Sedan ser man porten stängas. Det var nästan exakt så allra första avsnittet började, men att porten till muren öppnades.
Det var ingen jäkla fars. Det var fint.

Jon vill inte bli kung. Han vill inte leda. Han har egentligen aldrig velat något av det alla runt om honom tvingat honom till. Nu får han chilla med en massa vildar med sin bästa vän och sin hund! Gott liv ändå. Men nu ska vi komma till karaktärsmordet.

Det som irriterar mig är att under säsong 1-7  har de byggt upp så SJUKT mycket för att sedan låta det falla platt.
Han ÄR ju ”A song of ice and fire”. Han är älskad, empatisk, är för ett mer demokratiskt styre och inte minst är han den rättmätige regenten. Men skaparna ville inte ge honom tronen för det kändes för ”uppenbart”, vilket är skitsnack.
Jag tycker det hade varit fett om han nekat tronen in i det sista och verkligen försökt övertala alla om att han inte vill, men att Westeros ledare och folk hade gått ner på knä eller visat hur mycket de vill ha honom och så hade han gått med på att bli kung, enbart på grund av deras stöttning. Det hade också varit oväntat! Nu vill skaparna chocka för chockandets skull.

Slutord

Jag ska inte säga att jag inte är besviken. Men att slutet skulle kännas stressat och ofullständigt var oundvikligt. Redan i säsong sju märkte jag av att skaparna tvingade in sig i ett hörn. Det är tråkigt såklart, men jag är medveten om att Daniel Brett Wiess och David Benioff hade ett näst intill omöjligt uppdrag: Att avsluta GoT och göra folk nöjda.

Seriens sista säsong känns okej. Att det sista avsnittet fått rekordlåga betyg på imdb känns okej. Att säsongen slutade som den gjorde känns okej. Allt känns bara okej, vilket är det sista ordet jag skulle vilja använda när jag beskriver Game of Thrones.

Oavsett. Jag får helt enkelt trösta mig med att jag fått uppleva detta i realtid. Att vi aldrig tidigare hade sett något liknande och aldrig kommer vi heller att få se något liknande. Tack för allt Game of Thrones.

Lista till Daniel Brett Wiess och David Benioff om saker jag skulle vilja ha reda på:

  • Varför blev Jon Snow återupplivad? Vad var hans syfte? Var det att döda Dany och rädda världen? Varför stöttar ingen honom i hans osäkerhet när han undrar om det verkligen var rätt att mörda Dany? Han känns helt plötsligt som en bortkastad karaktär.
  • Varför fick Arya så sjukt mycket skärmtid i avsnitt fem om hon ändå inte skulle göra något i sista avsnittet? Det kändes bortkastat.
  • Vilka är egentligen ”De Röda Prästerna”? Varför vet de allting och vart kommer de ifrån?
  • Vem var egentligen Lord of Light? Uppenbarligen har han massa krafter och får folk att se saker i eldar. Men vem är det?
  • Var Brans uppdrag att bli kung? Varför fick han så mycket utrymme i tidigare säsonger men knappt något i sista? Gjorde han ens något förutom att outa sin bror och bli kung?
  • Kommer det bli spinoffs med Arya?
  • Varför är Ghost fortfarande en så liten direwolf? Han borde vara större.
  • Varför bestämde ni er för att göra sex avsnitt?

Mer av GoT?

Redan nu är det bestämt att det blir minst en prequel. Öppningarna för att det skulle bli spinoffs känns heller inte otroliga, Arya har länge varit en publikfavorit och ska resa runt och upptäcka resten av GoT-världen, det skulle kunna bli en egen serie.
Hur mycket jag än älskar karaktären Arya, tycker jag personligen att det vore respektlöst att göra spinoffs med karaktärer från originalserien. Det skulle bara förstärka att skaparna inte brydde sig ett jota om avslutningen utan bara vill mjölka pengar.

Eller kanske blir det en helt ny säsong åtta? Det har nämligen påbörjats en namninsamling för att ”kompetenta manusförfattare” ska göra om säsongen. I skrivande stund har hisnande 1,4 miljoner skrivit på.