Fyra dagar av massa björnskoj! Ni har hållit på i tio år, hur startade det?
– Stockholm Bear Weekend har varit ett återkommande event som Lennart Stregård på föreningen Viking Bear(nordens äldsta, 30 år gammal) startade!

Hur har intresset varit inför årets björnhelg?
– När förbundet Nordic Bear i år fick pengar från staten beslöt vi, alla föreningar, i förbundet att slå oss ihop och göra ett riktigt bra och utökat event av det hela. Bear Weekend har alltid setts som ett större event än Pride av oss Björnar och därför haft stor anslutning.

I gayvärlden är ju ”björn” vedertaget, men vad är egentligen? Du som är expert.
– Att vara björn? Det började ju som så mycket annat i USA, San Francisco av en grupp män som tröttnat på all kroppsfixering med välvaxade, vältränade sixpacks-kroppar. Skeva idealbilder om att vara gay och ”rätt” för att passa in. Att var glada för att vara sig själva, kanske lite runda, lite håriga och ofta med skägg.

Är man välkommen om man inte är en ”björn”, eller vilka riktar sig helgen till?
– Man är välkommen även om man inte är och inte identifierar sig som björn, men många gillar att vara med Björnar då de oftast är glada raka personer som gillar att umgås med andra.

På lördagen kommer det vara ett ”Mega Bear Party”. Det låter galet! Hur galet kommer det bli?
– På lördag håller vi fest på Josefinas på Djurgården (där vi höll Pridepartyt 2018). Dans, Launge, långbar, flera DJs , Hamburgergrillning vid midnatt mm.

Tror ni att det kommer komma många gäster från andra länder?
– Vi vet att det kommer folk från Danmark, tyvärr kolliderar vi med Norska Bamseklubbens 20 års jubileum så de kommer inte i år. Övriga har jag inte koll på ännu, men det brukar bli lite blandat från Europa.

Vill du göra dig redo för björnhelgen men vet inte riktigt hur? Missa inte QX Shoppens egna Björnavdelning! Snygga armband, kalsonger, tags och massa mer!