I början av 2015 gick William Spetz mormor bort i lungcancer. Samma år på hösten började han skriva på en teaterföreställning som från början skulle spelas sex gånger, men det blev 65. I föreställningen berättar William för sin mormor om sin uppväxt som kantades av pushiga gympalärare och hans kroppskomplex.

Men främst handlar den om hans mormor, som han själv beskriver det, gav precis allt till innan hon dog i hans famn. Det är en tragikomisk föreställning där vi bjuds på minnen och resor tillbaka i tiden till det som format William Spetz till den han är idag. Ta chansen och se denna grymt bra föreställningen ikväll på SVT1.

På sin Instagram la William upp en text om hans relation till sin mormor i samband med att föreställningen ska visas på tv. Där tackar han också publiken och alla som varit på plats när han spelat.

View this post on Instagram

2015 hade precis börjat när du inte orkade andas mer. Samma kväll så skrev jag i min dagbok att jag visste att jag behövde göra något. Något för att jag inte skulle behöva släppa taget riktigt än. Det kanske var själviskt, men tanken på att du inte skulle finnas var för stor för att närma sig. Den hösten börjar jag skriva på en föreställning om oss. Jag har feber och influensan på premiären och gråter hemma i min röda fotölj dagarna innan, för att det är inte bara min högsta dröm om att spela teater som står på spel, utan hela minnet av dig. Men jag klarar det. Och 6 föreställningar blir 65. Och du finns i min vardag, jag spelar dig, du lever inom mig. Vi åker på turné och varje kväll när jag står bakom skynket vid scenkanten och ser publiken komma in, så föreställer jag mig alltid att du också kommer in och sätter dig på en stol längst fram, med ditt mörkröda läppstift och senapsgula jacka. Jag luktar på dina svarta bordsunderlägg precis innan jag går in på scen, för doften aktiverar alla minnen och då känns det som att du är med. Jag har levt med föreställningen så länge och imorgon är det slut på riktigt. Då sänds den och sedan är det kapitlet avslutat. Men alla timmar av att ha spelat upp vårt liv tillsammans har ristat in dig ännu djupare i mitt hjärta. Varför ska man släppa taget? Håll kvar för blotta jävla livet. Och gå vidare med saknaden hårt i handen och vägra släppa, för att ha vågat älska är alltid styrka och kärlek kan inte dö förutom när man låter den. Jag vill också säga tack till er. Jag trodde aldrig att jag skulle ha en publik. Men så kom ni. ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?” sänds imorgon fredag 20:00 på SVT1 ❤️

A post shared by William M Spetz (@williamspetz) on

”Mormor jag vet att du är i himlen, men har di tid en timme?” visas ikväll på SVT1 kl 20 och på SVT Play.