Charlotte vinner i Jerusalem 1999.

För tjugo år sen inleddes sommaren med att Charlotte Perrelli, då Nilsson, vann Eurovision Song Contest med Take Me To Your Heaven i Jerusalem den 29 maj. Men det som fick mest uppmärksamhet i media just denna vecka var ”Malexander-morden” då två poliser, Olle Borén och Robert Karlström, skjutits till döds av tre män som rånat en bank i Kisa. Männen greps senare och Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson syntes på alla löpsedlar.

Polisjakt i skogarna kring Malexander.

Den 1 juli stoppas taxfree-försäljningen inom EU med undantag Kanarieöarna och Åland, och två dagar senare väljs Margot Wallström till EU-kommissionär. Den 16 juli störtar ett flygplan på amerikanska östkusten med plan annat John F Kennedy Jr och hans fru Carolyn Besette ombord och dåtidens it-pars död får stor uppmärksamhet i media. Den 17 augusti inträffar en stor jordbävning i Izmit i nordvästra Turkiet och över 17 000 människor mister livet. Carl Bildt avgår som partiledare för Moderaterna, och Sveriges Riksdag beslutar att fyra internationella kasinon får öppna i Sverige.

I augusti är det dags för den allra första Stockholm Pride, året innan hade regnbågsfestivalen i Stockholm bara hetat EuroPride. Tasso Stafilidis, den enda då öppet homosexuella Riksdagsledamoten, invigningstalar och PrideHouse håller till på Södra Teatern.

Tasso Stafilidis.

Det finns varken tema eller Pridelåt för den här festivalen men Dog tagen görs av Camilla Wessman och är ett vitt plast-smycke. Pridepark är i Tantolunden och brittiska Jimmy Sommerville uppträdde, och på festerna synt om i stan stod 90-talsfavoriter som Jessica Folcker, Consoul och Domenicer på scenen. Robert Fux utsågs till Miss Pride och Jesper Wallin blev Mr Gay. Gyttjebrottning var tydligen en stor grej under Pride och lockade både Jonas Gardell och Jean-Pierre Barda till att vara domare som skulle utse ”Dirty Dyke” och ”Dirty Dick”….

Gyttjebrottningen.

En annan stor grej var flatfilmsfestivalen Dyke Eye som visade lesbisk film på Zita och Södra Teatern. Och Elisabeth Ohlsons liveinstallation av uppmärksammade Ecce Homo på scenen i Pride Park.

I QX-tältet såldes Billy-dockor i parti och minut.

Billydockorna.

Biosommaren 1999 var full av klassiker: Teenhits som She´s All That, En djävulsk romans, American Pie och 10 orsaker att hata dig och blockbusters som Notting Hill, Wild Wild West, Mumien, Matrix och Star Wars: Det mörka hotet.

Selma Blair & Sarah Michelle Gellar i En djävulsk romans.

Och slutligen: Musiken. Här är 30 av sommarens stora hits.