Brittiska Tell it to the Bees ser ut att bli en sommarpresent till alla flator. Den 12 juli är det premiär för filmen som handlar om en ung doktor som återvänder till hemstaden i Skottland på 1950-talet för att ta över sin pappas klinik. Genom en barnpatient får doktor Jean Markham lära känna Lydia, en ung mamma och känslorna som uppstår skrämmer henne.
Titel på filmen kommer av bi-odlingen på baksidan av Jeans hus, bina som alltid fick höra alla hennes hemligheter. Jean spelas av True Blood-bekanta Anna Paquin och Lydia spelas av Holliday Grainger. Filmen bygger på en roman av Fiona Shaw och är regisserad av Annabel Jankel.

 Boken var en bladvändare, jag fascinerades av kollisionen mellan klassrelationer och könstrukturer. Det är ett mikrouniversum av ett större samhälle där manlig homosexualitet var brottslig, medan om det var mellan kvinnor, så var den förkastligt, berättar Shaw.

Filmen spelades in i Skottland hösten 2017 och Anna Paquin & Holliday Grainger hittade varandra direkt och har hyllats för kemin dem emellan.
Och vi vill inte spoila men ge hopp: Filmen bryter mot det vanliga flatfilmsslutet där nån dör och man går från bion med en klump i hjärtat.

 Det var skönt att ingen behövde dö. Att ”Pride” kan representeras på film, ge hopp och att de här kvinnorna ändå kan få stå starka när eftertexterna rullar, berättade Anna Paquin under en presskonferens.

Bina undrar ni? Jodå, de var riktiga divor som inte alls gillade det regntunga vädret i Skottland och stannade i sina kupor och kom bara ut när det behagade dem.

 Under mina 20 år inom yrket har jag aldrig haft mer krävande medspelare, har Anna Paquin berättat.