Madonnas senaste musikvideo till singeln ”God Control” hann knappt ligga ute i några timmar innan vilda diskussioner om den började florera. Den åtta minuter långa videon börjar med att varna tittarna för innehållet då handlingen anspelar en hel del på skjutningen som skedde på gayklubben Pulse i Orlando 2016 där 49 personer mördades.

Det är inget nytt att Madonna är provokativ. Hennes mest kontroversiella låt anses vara ”Like A Prayer”.
Inte på grund av det extremt dåliga liveframträdandet på Eurovision, utan när musikvideon till låten släpptes 1989. I videon lyfter hon och kritiserar samhällsproblem som berör rasism och religionens påverkan på människor, vilket hon både fick massiv kritik för, men också hyllades.
Men kanske har musikvideon till ”God Control” tagit över platsen som Madonnas mest kontroversiella video någonsin?

Grafiska scener från en man som skjuter ihjäl massa människor inne på en nattklubb känns kontroversiellt, på gränsen till övertramp. Huvudkaraktären, som spelas av Madonna, blir också rånad när hon är påväg till klubben där skjutningen senare sker. Under videon presenteras statistik om hur många som dör och skadas varje av vapen i USA. I slutet av videon listar hon de organisationer som jobbar för hårdare vapenlagar i USA. I kommentarsfälten till videon har det strömmat in positiva reaktioner, men också många som tycker det är alldeles för grovt.
En överlevare från Pulse, Patience Carter, har pratat med TMZ och sagt att videon var traumatisk att se och att det var väldigt likt det som hände den kvällen. Flera andra överlevare har också kritiserat innehållet och de grafiska scenerna. De menar att man kan kritisera vapenlagarna på andra sätt än såhär.

Visst, det diskuteras och ifrågasätts i samband med videon. Men vilken fråga är det som hamnar i fokus egentligen? Under de två dagar som musikvideon i skrivande stund legat ute, har det knappt varit några diskussioner om vapenlagarna i USA. Istället har det handlat om överlevare som återupplever det värsta som hänt i deras liv. Det har handlat om det var rätt eller fel av Madonna att göra videon.
Kanske har inte videon fått den slageffekt Madonna var ute efter, men det kanske också är för tidigt att säga det i nuläget. Kanske kommer den här videon ha större påverkan än vi tror. Kanske.

Men visst ska man inte glömma att ge beröm till Madonna som lyckas skapa något såhär kontroversiellt 30 år efter sin mest omtalade video. Videon är producerad av svenska stjärnregissören Jonas Åkerlund. Något säger mig att detta inte är det sista vi kommer se från Madonna som provokatör. Eller heter hon Madame X? Oklart.