Det är kanske inte så många som reagerar på namnet Felix Jaehn. Däremot får låttitlarna ”Cheerleader” och ”Ain’t Nobody (Loves me better)” garanterat fler att spetsa öronen. Felix är DJ:n bakom flera megahitar som rullat varmt på både dansgolv och på varma sommarstränder.

Felix Jaehn spelade på festivalen Lollapalooza i Stockholm i helgen och QX tog sig ett snack men den megakända DJ:n om hans nya hbtq-singel, ”Love On Myself” och hur man dejtar när de flesta vet vem man är.

Du blev känd redan som 19 åring. Hur hanterar man det?
– Ja det var lite galet. Såklart är det upp och ner. För mig har det varit viktigt att vara hemma hos min familj i Tyskland i den lilla byn där jag kommer ifrån. För mig har det varit viktigt att kvar kontakten med sina rötter. Men det är svårt såklart när man nästa dag kan stå inför tiotusentals människor och alla hyllar en. Därför försöker jag separera ”privata Felix” och ”artisten Felix” genom att ha scenkläder till exempel.

Vad gör du en helt vanlig dag när du är ledig?
– Då gillar jag att bara sitta hemma och läsa en bok, titta på fåglarna, laga god mat, greja lite i landet och träffa vänner. Jag försöker göra så ”vanliga” saker som möjligt. Det är det jag tycker om.

Jag hade tänkt fråga dig om du har någon låt med hbtq-tema, men du släppte ju faktiskt en ny låt idag (30 juni) med Calum Scott, som själv är gay, som heter ”Love On Myself”. Den kändes väldigt hbtq-ig?
– Ja det stämmer (skrattar). Det är nog den låten jag har som är hbtq faktiskt. Dessutom står jag ju i en regnbågsfärgad tröja på singelomslaget. Det är uppenbart då (skrattar). Det är jättekul att Calum Scott är med också, jag letade länge efter rätt artist och sen sa han ja. Min sexualitet var det som var tuffast för mig själv att acceptera.

Och nu släpper du en låt som handlar om just det, hur är det?
– Låten handlar om att självacceptans, det första steget var att komma ut för mina föräldrar och mina vänner. Men sen skulle jag outa mig för hundratusentals fans också. Jag kom ut offentligt förra året i februari. Innan jag kom ut fick jag massa frågor om jag dejtade någon och jag kände att jag aldrig kunde säga sanningen, vilket gjorde mig jättestressad. Men med den här låten kändes det helt rätt. Klart jag var nervös men att den här låten får vara början på något större som jag kan bygga vidare på känns bra.

Du dejtar både killar och tjejer?
– Ja jag är bisexuell, men det säger jag bara för att jag måste säga något. Jag tycker att det är dumt att man måste ”identifiera sig” som något. För mig är det föränderligt. Bisexuell är i nuläget den enda termen som berättar hur mitt liv var tidigare, men jag vet inte hur det blir i framtiden.

Kulturen i dj-världen. Macho?
– För mig har inget förändrats iallafall. Ingen inom industrin har ändrat eller behandlat mig annorlunda sedan jag kom ut. Så det är klart att jag skulle säga att jargongen mellan DJ:s är bra.

Har du en typ av killar?
– Jag vill hålla det hemligt faktiskt. Jag har funderat mycket på den grejen överlag, vad jag vill prata om och vad jag inte vill prata om när det gäller min sexuella läggning. Jag vet att genom att prata om min läggning kan jag hjälpa andra, men jag vill inte att min kärleksliv är det som ska vara i fokus.

Helt förståeligt! Hur dejtar du då? Appar?
– Jag har provat appar, men det är svårt för oftast känner folk igen mig (skrattar).

Är det jobbigt?
– Ja lite eftersom med appar vet man inte heller vem personen är, eller med vilka intentioner som personen tog kontakt. Det får man först reda på när man ses. Det upplever jag är problemet med dejtingappar, att man inte är säker på att personen är den som den utger sig för att vara. Det är komplicerat.

När började du med musik?
– Jag spelade violin i sex år när jag var yngre, det var där jag fick mitt stora intresse för musik. Som tonåringen började jag spela musik på fester och event. Sen bara rullade det på eftersom jag hade ett sånt stort intresse för det.

Spelar du violin idag?
– Nej tyvärr (skrattar). Men jag vill börja igen, jag har bara inte tagit mig tiden.