Under Stockholm Pride anordnas Stockwig, en dragfestival som bjuder in utländska och svenska dragartister, håller diskussioner och workshops. QX ville veta mer och hörde av sig till en av de drivande krafterna bakom festivalen, Ruccola Hängbjörk som tillsammans med George Chamoun, Grebnellaw, och Butcher Queen är de drivande krafterna bakom festivalen.

Berätta, vad är Stockwig?
Stockwig är Stockholms största dragfestival. Vi blandar dragartister från hela världen med workshops, panelsamtal och en tävling där man kan vara med i olika kategorier. En plats för att hylla queera uttryck och stärka gemenskapen!
Vilka kommer, och är det nån särskild programpunkt ni är extra stolta över?
– Kvällen hostas av Bleach och Olympia Bukkakis från Berlin, och bland performers har vi bland annat Eden Lost och Imaa Queen. Vi har också fler namn som vi inte kan avslöja riktigt än.. men det kommer bli riktigt spännande!
Hur tycker du att dragscenen i Sverige är just nu?
– Det blir både bättre och svårare, på samma gång! Intresset för drag är jättestort och det kommer hela tiden fantastiska nya talanger. Samtidigt är det otroligt svårt att kunna leva på drag, den här festivalen gör vi i princip helt ideellt. Drag tenderar fortfarande att ses lite som en ”rolig krydda” istället för självständigt uttryck.
Har RuPauls Drag Race varit enbart positivt för dragens expansion?
– Självklart är Drag Race en helt fantastisk plattform som betytt enormt mycket för att sprida drag som konstform. Samtidigt finns det så mycket mer att visa, till exempel så är det fortfarande svårt för dragkings och olika former av ickebinär drag att få samma synlighet som queens. Det måste förändras!
Vem skulle du gärna se som gäst på Stockwig?
– Alla som är nyfikna eller intresserade av drag och performance i någon form. Vi välkomnar verkligen alla och tycker det är viktigt att Stockwig känns som en öppen och kärleksfull plats för alla queers och allierade.

Om man är ny inom drag eller aldrig testat får man hjälp att hitta rätt hos er då? – Det får man! I år arrangerar vi till exempel en nybörjarworkshop för drag, men man kan också komma bara för att få lite inspiration och lära känna drag i olika former. Den är sant det man brukar säga – alla borde verkligen testa drag någon gång i livet!

Ruccola Hängbjörk, Horrorchata, Lavender Whip & Grebnellaw.