Just nu rullar serien Euphoria på HBO Nordic. Serien om unga Rue och hennes kompisar i en förort till Los Angeles har blivit en rejäl snackis genom sin ärliga skildring av sex, nakenhet, droger, komplicerade familjesituationer och utanförskap. En annan anledning att falla för serien är Hunter Schafers karaktär Jules, som är ny i stan och som till skillnad från många andra transkaraktärer i tv inte låter hennes transidentitet definiera henne.

1. JULES
Rollen som Jules är Hunter Schafers skådisdebut. Hon är egentligen modell och har varit modell för märken som Marc Jacobs, Dior, Tommy Hilfiger, Vera Wang och Miu Miu. Seriens skapare Sam Levinson har varit noggrann med att låta Hunters egna erfarenheter som ung transtjej vävas in i berättelsen om Jules. Hunter Schafer lärde sig allt om transition på YouTube och i sociala medier. Som barn till en pastor i North Carolina gavs inte mycket information om vad det innebar att känna sig född i fel kropp.

2. KÄNDISBARN
Lexi Howard spelas av Maude Apatow, som är dotter till regissören Judd Apatow (Trainwreck, This is 40 och På smällen) och skådespelerskan Leslie Mann (The Cable Guy, På Smällen och This is 40). Maude har spelat dotter till sin skådespelande mamma i tre filmer. I Euphoria är hon barndomskompisen som Rue glidit ifrån, och syster till huvudkaraktären Cassie.

3. NATE
Nate spelas av Jacob Elordi, som kommer från Australien och slog igenom i filmen The Kissing Booth. Han är 190 cm lång och har skådespelat med Kylie Minogue i australiensiska komedin Swinging Safari.

4. DRAKE
En av producenterna bakom serien är rapstjärnan Drake. Vad han däremot GÖR för serien är oklart. Flera av skådisarna har bara mött honom hastigt en gång under inspelningarna. Däremot verkar det vara ett hett tips att artisten är en bidragande faktor till den tungt övervägande hiphopens närvaro i soundtracket till serien.

5. RAPLÅTARNA
Flera av seriens avsnitt i säsong ett bär namn av raplåtar: Stuntin like my Daddy (Lil´Wayne feat. Birdman), Made You Look (Nas), Shook Ones Pt.1 (Mobb Deep), 03´Bonnie & Clyde (Beyonce & Jay-Z), The Next Episode (Dr Dre feat Snoop, Nate Dog & Kurupt). Konstigt nog lät man inte detta grepp behållas genom hela säsongen så Pilotavsnittet, The Trials and Tribulations of Trying To Pee While Depressed och And Salt The Earth Behind You är inga låttitlar…

6. HOUSE-BEKANT
Jennifer Morrison slog igenom stort som Dr Allison Cameron i serien House (två av House-avsnitten hette faktiskt Euphoria pt.1 och Euphoria pt.2), och hade en av huvudrollerna i Once Upon a Time, som Emma Swan. Hon regisserade avsnittet 03´Bonnie & Clyde, och är polare med Sam Levinson som skapade den amerikanska varianten av serien.

7. ISRAELISKT ORIGINAL
Den här amerikanska versionen av serien är baserad på en israelisk miniserie med liknande tema, kids som knallade runt och tog droger, som sändes 2012-2013 i tio delar. I den versionen gjorde man som i norska SKAM och lät fokus ligga på ungdomarna medan de vuxna karaktärerna bara filmades bakifrån eller bara hördes prata. Detta är en stor skillnad med den amerikanska varianten då i alla fall ett par vuxna figurerar flitigt som bifigurer i handlingen.

8. INTE BARA LOREEN
Det är inte bara Loreens superhit som delar titel med serien. Dj Tiësto, Usher och BTS har också låtar som heter så. En svensk långfilm från 2017 med Alicia Vikander i huvudrollen bär också samma namn, och Def Lepard, Enrique Iglesias och Eurovision-vinnaren Ruslana har alla döpt ett varit album till just Euphoria.

9. KROPPSKAMP
Barbie Ferriera, som spelar Kat, har anlitats som modell för H&M, Adidas och American Apparel. Hon har alltid kämpat för att skildra en variation av kroppsformer i media, främst genom sina webbserier How To Behave och Body Party, och blev 2016 utsedd till en av de mest inflytelserika under 30 av tidningen TIME.

10. VAR UTSPELAR SIG SERIEN?
Det är inte uttalat exakt var serien ska utspela sig men skolan som karaktärerna går i ligger i Valley Glen, i norra Los Angeles och heter Ulysses S Grant High School. Skolan har använts i filmsammanhang tidigare, som The Office och Pang i plugget. Shoppingcenterscenen där Nate följer efter killen som strular med hans flickvän utspelar sig i Del Amo Fashion Center i Torrance.

11. PENISPROTESEN
Eric Dane, mer känd som Dr McSteamy från Greys Anatomy, spelar Nates farsa och har i första avsnittet en scen som blivit vida omtalad då han trär en kondom över sin penis innan han har sex med Jules. Penisen var inte äkta, men Eric Dane har i en intervju sagt att OM det krävts av honom hade han visat sin egen.

12. MODET
Bakom Euphorias klockrena skildring av hur teens i USA klär sig idag finns kvinnan Heidi Bivens, som bland annat jobbat med filmerna Spring Breakers och Mid 90´s. Hon ligger bland annat bakom Rue´s flitigt använda vinröda hoodie från Hanes som karaktären bland annat bär på sina NA-möten, Maddies fejk-LV-joggingdress, som är en blinkning till Billie Eilish, som brukar använda fejkad Louis Vuitton, och Jules rosa Stella McCathney-klänning hon bär på marknaden. Bivens hyllar också seriens kvinnor som alla är medvetna om vad de själva vill bära och har koll på mode.