Youtube-profilen och QX-gala vinnaren Viktoria Harrysson kom ut som trans, artisten Gabriel Fontana kom ut för sin konservativa familj från Brasilien och Joakim Berlin berättar hur det var att komma ut med att han har HIV. Flera olika komma ut-berättelser har fått utrymme i podcasten Livet Blir bättre.
QX har tagit en snackis med Andreas Jonsson, skaparen av podden, om varför han valt fokus på just det här och varför han tycker att det samtalet är viktigt.

Varför du valt det här temat?
– Att komma ut är en process som kan vara väldigt svår att relatera till om man aldrig behövt komma ut på något plan, ex en sexuell läggning, en religionstillhörighet, en köntillhörighet. För att skapa en större acceptans och förståelse kring resan att komma ut som för vissa kan vara väldigt svår har jag länge tänkt på att göra detta tema i podden.

Har det varit teman tidigare?
– Det genomgående temat i livet blir bättre podden är att jag möter olika personer i varje avsnitt som alla har gemensamt att de hamnat i en livssituation där alla känt att livet varit nattsvart men att livet har vänt och att de nu kan sitta och se tillbaka och faktiskt se att livet blir bättre.

Är du själv hbtq?
– Ja jag defininerar mig som gay vilket givetvis gör att jag känner att detta är ännu mer viktigt att berätta och lyfta detta ämne då det var väldigt jobbigt för mig att komma ut.

Hur har det varit för dig att höra alla de här historierna?
– Det har varit väldigt intressant, stundtals väldigt känslosamt och lite som en ögonöppnare. En sak som slog mig under inspelningen var att flera av de jag intervjuade hade försökt att fly från situationen genom att fly, dem hade liksom flyttat från den stad de bafann sig i, i önskan om att det skulle lösa problemet. Men det egentliga problemet var ju kanske inte platsen utan mycket djupare än så. Och det är ju en stor och viktig anledning till att jag ville lyfta detta för att det är så många som är livrädda för att ta steget att komma ut men genom att ta del av andra personers berättelser så hoppas jag att vi kan inge hopp.

Vad tar du med dig?
– Väldigt mycket kärlek.

Vad tror du att det innebär att släppa avsnitten i samband med Stockholm Pride?
– Jag tror att det är ett fantastiskt bra tillfälle att just lyfta de här frågorna under Sveriges största hbtq-festival.

Någon speciell historia du tar med dig?
– Det är flera historier som har berört mig oerhört mycket men ett av de starkaste mötena var när jag träffade en kille som heter Joakim. Han delade med sig av att komma ut som HIV-positiv och hur han som väldigt ung vuxen, i 20-års åldern, så dör en av hans bästa kompisar i hans famn pga AIDS. Det är ett väldigt starkt och mycket berörande avsnitt.

2 augusti kommer det vara ett event på Clarion Hotel Sign där Pridespecialen avslutas med en livepodd tillsammans med Andras och QX-omslagsbruden och låtskrivaren Melanie Wehbe. Det startar kl 17 och temat är ”Behöver vi komma ut i Sverige 2019?”