Filmen Topp 3 vann publikens pris för bästa långfilm på Outfest i Los Angeles, en av världens största och viktigaste HBTQ-festivaler, och hyllades på Framelinefestivalen i San Francisco.
Filmen har ett tydligt htbq-tema med ett killpar i fokus, men handlingen problematiserar inte gayfrågan, utan om hur Anton tvingas rucka på sin tydliga framtidsbild i sin småstad när han plötsligt blir förälskad i David.

Sofie Edvardsson, regi, Jakob Nyström, regi, och Simon Österhof är trion bakom den första svenska animerade hbtq-romcomen och QX har självklart tagit ett snack med dem.

Varför valde ni att illustrera ett gaypar?
Simon: Vi pratade länge om vilken typ av berättelse vi ville berätta, också från perspektivet att vi skulle leva med berättelsen i flera år. Vi ville göra en underhållande, varm och rolig film, och utifrån det så fastnade vi för karaktären Anton som vi ville berätta om.

Sofie: Vi kan alla relatera till dom här karaktärerna eftersom vi alla varit unga och kära. Vi tycker också att representation är viktigt och att HBTQ-historier där sexuell läggning inte porträtteras som ett problem är viktiga.

Rent animationsmässigt, finns det något som skiljer att animera ett heteropar kontra ett gaypar?
Jakob:
 Nej, inte egentligen (skrattar). Man vill alltid hitta något unikt i rörelsemönstret hos alla karaktärer som reflekterar deras personligheter. T.ex. i vilket tempo de rör sig, hur yviga rörelser de gör eller hur ofta de blinkar. Så det handlar mer att lära känna karaktären och sen framhäva det i animationen.

Ni lyfter ju ämnet om hbtq-personer i landsbygden. Vad för typ av research har ni gjort?
Sofie:
Topp 3 är för oss en kärlekshistoria. Antons liv är tydligt påverkat av hur samhället ser på liv levda i glesbygd, och att älska en plats som annars pratas om som något att lämna är en del av filmens utgångspunkt.

Simon: Ja, det var alltid tydligt för oss att han skulle bo i glesbygd. Att vi valde just norra delen av Sverige kommer framförallt från att det är där Sofie och jag kommer ifrån.

Sofie: Sedan fanns ju en lång process för att hitta rätt talang för rösterna. Vi bestämde oss tidigt för att vi ville jobba med skådespelare med dialekter från norra Sverige. Vi lyssnade på hundratals röstprover och hade turen att hitta skådespelare som både hjälpte oss att förstå karaktärerna men också hade perfekt kemi från första början. Idag är det svårt att föreställa oss filmen utan Eric Ernerstedt, Jonas Jonsson och Caroline Johansson Kuhmunens röster. De har verkligen gett karaktärerna liv.

Är någon av er hbtq själva?
Sofie:
Ja, flera i teamet är hbtq-personer.

Topp 3 har premiär idag kl 21:45 på SVT2 och kommer även finnas tillgänglig på SVT Play.