Idag presenterade Svenska Filminstitutet hur den svenska filmhösten kommer se ut. Förutom storfilmerna 438 dagar 30/8Josefin & Florin 20/9 (som är en av tre filmer som kan bli Sveriges Oscarsnomineringar) och Quick 20/9  som alla har premiär i höst finns det flera filmer med hbtq-tema du bör hålla utkik efter.

And Then We Danced 13/9 handlar om två dansare vars vägar korsas när de börjar dansa ihop. Enda problemet är att de bor i Georgien, där homosexualitet är lagligt, men samhällets reaktioner säger annorlunda.

Jag kommer hem till jul är Peter Jöback och Sandra Harms films som är inspirerad från Peter Jöbacks egna liv. Både underhållning och allvar.

En komikers uppväxt 11/10 är baserad på Jonas Gardells bästsäljare som kom för två decennier sedan. Jonas säger själv att han hoppas att även om det handlar en hel del om hans egen barndom, vill han att de som tittar på filmen ska se sin barndom. Johan Rheborg spelar huvudrollen.

En del av mitt hjärta 25/12 blir Edward af Silléns regidebut på filmduken. Musikalen är baserad på Tomas Ledins låtar och i rollerna är flera stora svenska stjärnor som Malin Åkerman, Johan Rheborg, Shima Niavarani, Per Andersson.
QX tog tillfället i akt att prata med Christian Hillborg som spelar en av huvudrollerna.

Känner du av hajpen?
– Bra fråga (skrattar). Den filmades för ett år sedan och redan då kände vi att det var lekfullt, mycket glädje och värme, vilket vi hoppas att publiken ska känna. Men jag tänker inte direkt på att många kommer se den eller liknande. Jag hoppas bara att de som ser den ska bli glada av den.

Du har gjort lite mer tyngre, mörkare, action filmer tidigare. Hur har det varit att gå över till det här?
– Berikande. Men ansträngande också. Det gäller att sätta stegen och sången. Under tiden har jag fått en enorm respekt för musikalartister, dansare, sångare. Det är så galet hårt arbete. Det jag gjort tidigare är ansträngande på ett annorlunda sätt. Inspelningen har fåt mig att tänka på när Matthew McConaughey blev intervjuad om Magic Mike och sa att musikal är något utav det svåraste man kan göra. Jag håller med.

Är du bra på att sjunga och dansa?
– Jo men det är jag! Om inte annat har jag blivit (skrattar). Jag tycker också att det är väldigt roligt att sjunga och dansa, men självklart har jag fått massa bra hjälp också.

Jag har en feeling av att du kommer få betydligt fler gayfans när filmen haft premiär. Vad tror du?
– Du jag har ingen aning. Jag är openminded, absolut (skrattar).