För två decennier sedan kom den första Matrix filmen ut och tog världen med storm. Det gjordes ytterligare två och nu, 16 år efter den senaste filmen, har det konfirmerats att den fjärde blir av. I samband med den skrivs också transhistoria då Lana Wachowski, som varit medförfattare och regissör ihop med sin syster Lilly Wachowski för de första filmerna, kommer skriva och regissera den nya filmen.
Det blir första gången som en öppen transperson gör en så kallad kioskvältare, eller blockbuster som också används.

– Många av idéerna som Lill och jag utforskade för 20 år sedan om vår verklighet då, är allt mer relevanta idag. Jag är väldigt glad över att de här karaktärerna är tillbaka i mitt liv och att få en andra chans att jobba med mina fantastiska vänn,er säger Lana Wachowski till Variety.

Efter att Matrix-filmerna succé kom båda systrarna Wachowskis ut som transpersoner – Lana 2012 och Lilly 2016. Det finns såklart flera regissörer som är transpersoner som håller på att ta sig in i Hollywood, främst inom tv. Några som uppmärksammats är Silas Howard för By Hook or By Crook, Yance Ford för Strong Island och Rhys Ernst för den kommande filmen Adam.

Keanu Reeves och Carrie-Ann Moss kommer åter att spela rollerna som Neo och Trinity. Filmproduktionen kommer sätta igång i början av 2020.