Idag börjar Fringe Festival och inte nog med att samtliga 150 programpunkter är skapade av kvinnor, icke-binära och transartister så firar de dessutom tio år! Vilken dröm. Festivalen håller på från 3-7 september och är det perfekta välkomnandet av hösten.
Det finns alltså en hel del att göra den här vecka på utvalda platser runt om i Stockholm. En grej ni inte bör missa är världsartisten Peaches och så kommer norska teaterföreställningen Ways of seeing ha Sverigepremiär.

Kort och gott kallas festivalen i folkmun för STOFF, och QX har pratat med arrangörerna Helena BunkerLina Karlmark och Adam Potrykus för att på något sätt sålla bland alla härligheter du kan göra under festivalen.

När jag läser igenom programmet är det verkligen fullproppat med godsaker! Kan ni välja tre saker man absolut inte bör missa?
– Bara TRE? Vi har ju 150 evenemang med 80 akter på 15 platser över hela stan! Tre om dagen ska man kunna klämma i sig. Tänk dig att du är på bar och det är HAPPY HOUR! Sån är fringen! STOFF bjuder på multum med upplevelser som passar rätt många “moods”. För att göra det lättare för folk har vårt team förberett “stigar” man kan ta genom programmet. Lite beroende på ditt humör, vad du hade till frukost och vad som får ditt blod att rusa!

Men tipsen då?
– Både jag och mina STOFF-medskapande kollegor Helena och Lina är supernyfikna på “Peaches Does Herself”-filmvisningen och såklart live-frågestunden med gayikonen Peaches (Canada) och Tiina Rosenberg på ZITA, “Blood Is Not Even That Thick” med Jon Ely Xiuming Aagaard Andersson (Sverige) och multimediala “RELEASE DELUXE / NO TEMPLE” med Tyler Matthew Oyer (USA) på Ö2! Årets program är maxat på så sätt!

Ni har fått plats med väldigt bred mångfald under era fyra dagar, ni måste vara jättenöjda med det?
– Programmet är späckat med extra allt! Det är 100 procent fokus på arbeten som är skapade av kvinnor, icke-binära och transartister! Vi ger Stockholmarna en chans att djupdyka in i fringeupplevelser som reflekterar den galna världen vi lever i. Du kan på en dag se komiker som har tourettes och kvinnokören Guldfittorna som är hedersgäster när Queera Stand-Up-Yours kör igång sin sedvanliga mix av ångestfylld lesbisk humor på Bagarmossens Folkets Hus!

Okej så norska teatergruppen Ways Of Seeing fick (typ) en norsk minister att avgå. Vad tror/hoppas ni kommer ske när de uppträder i Stockholm? Vem ska avgå liksom?
– Oj, det kan bli rätt många! Tänk alla kulturkonservativa politiker som får skrämselhicka när de hör att ett helt festivalprogram är skapat av kvinnor, icke-binära och transartister, NI VET VILKA NI ÄR!

Blir det någon dans och fest eller liknande?
– Klart det blir fest! “The Progressive Nano Futuristic Psychedelic Anti-Show” med vår posterartist Grebnellaw samt Progressive Genetalia & BrownSugar (Butcher Queen) som är en vansinnig framtidsvision! Antishowen slår mot Jantelagen med pricksäkerhet i ekologiskt glitter och förbluffande kostymer. Vi ordnar kul och billigt fringekällarhäng på Cosmopolite med musik, performance och happenings! Framförallt har vi FRINGE AWARDS night på Orionteatern efter Peaches “Peaches Christ Superstar” show! Bring your best dressed!

STOFF håller på från 3-7 september på olika ställen och i olika lokaler runt om i Stockholm. Mer info hittar ni på deras hemsida eller på deras Facebook!