Idag hade Freddie Mercury fyllt 73 år, om han inte tragiskt nog gått bort i aids 1991. Men även om han inte finns kvar gör minnet av honom onekligen det. Inte bara att Queens musik fortfarande lyssnas febrilt på, så hade också Bohemian Rhapsody, filmen om hans liv, premiär i oktober förra året och den har prisats och hyllats världen över. Utom i visa länder som valt att klippa bort att han var kär i en man…

Det finns både låtar och uppträdanden som utmärkt sig mellan 1969-1991, då Queen var aktiva, men QX listar de 5 som vi tycker sticker ut allra mest.

Bohemian Rhapsody

Låten, som inte har en refräng utan istället består av tre huvuddelar, är en av Queens allra största singlar. När den kom ut 1975, fick den blandade recensioner men var den dyraste singeln som någonsin producerats och är fortfarande idag en av de mest komplexa låtarna i populärmusikens historia. Låten är en salig blandning mellan rock, opera och synth. MAAAAMAAAAA OOOOHHHOOOOOO!

We Will Rock You (Live)

Klapp klapp bom, klapp klapp bom, klapp klapp bom. Gitarristen i bandet, Brian May, ville göra en låt som lät publiken vara med. Därav kom den enkla klapp-melodin som under årtionden fått publiker att bli helt galna i samklang med Queen. Låten har under åren gjort sig känd för att spelas under sportevenemang då den gör det som den var skapad för, engagerar publiken. Här spelade Queen den på Rock in Rio 1985, och det är magi!

Who Wants To Live Forever

Satan vad den här är bra, också skriver av Brian May. Stor, pampig, ballad med Freddies unika stämma. Behöver man säga något mer? Nej.

I Want To Break Free

En av rockgruppens mest kända låtar, skriven av basisten John Deacon, främst känd för dess då kontroversiella musikvideo. Samtliga bandmedlemmar klädde ut sig till kvinnor vilket gjorde att den till exempel bannlystes på MTV i USA. Tänk om Freddie hade fått levt och se vart vi befinner oss idag!

Live Aid

Vad vore Queen utan Live Aid. Eller snarare, vad vore Live Aid utan Queen? Utan tvekan det liveframträdande som gruppen är allra mest känt för. Live Aid var en välgörenhetskonsert som anordnades 1985 för att samla in pengar till svältkatastrofen i Etiopien. Uppträdandet livesändes och sågs av ungefär 400 miljoner tittare. När de kör Radio Ga Ga och hela publiken klappar händerna. Rysningar!