Inför den fjärde säsongen av True Blood har stora delar av seriens rollbesättning, bland andra skådespelarna Alexander Skarsgård, Anna Paquin, Stephen Moyer och Nelsan Ellis, spelat in egna ”It gets better”-hälsningar till Amerikas många utsatta HBT-ungdomar.

Skarsgård som Eric Northman.

Tv-serien, som utnämnts till tv:s mest gay-vänliga tv-serie enligt mediaorganisationen GLAADS årliga tv-undersökning, kretsar kring frågor om tolerans, jämställdhet och lika rättigheter mellan olika grupperingar i samhället. På grund av sitt samhällsengagemang har seriens skådespelare nu därför också gett sitt stöd till ”It gets better”-kampanjen som söker väcka uppmärksamhet för den problematik om acceptans som hbt-samhället fortfarande brottas med.

Skarsgård uppmanar i sin video alla vuxna att ta sitt ansvar och leva som föregångsexempel genom att tidigt lära barn och ungdomar viken av principen om människors lika värde. Den svenska Hollywoodstjärnan, som visserligen ännu inte själv är pappa, menar att han när han väl blir det tänker vara noga med att lära sina barn om människors lika värde.

– Innan de ens kan krypa ska de veta hur viktigt det är, och jag hoppar att ni gör det samma. Det blir bättre, säger Skarsgård.

”It gets better”-kampanjen startade förra hösten då den amerikanska skribenten Dan Savage postade en video på Youtube för att inspirera hopp till amerikanska HBT-ungdomar. Videon spelades in till följd av en serie självmord bland unga homosexuella amerikaner som inte längre stod ut med att bli mobbade och trakasserade på grund av sin sexuella läggning. Med sin video ville Savage förklara att även om det är jobbigt med mobbing i skolan så blir det bättre sen, och att det är därför långt mycket bättre att härda ut än att ta sitt liv.

Videon inspirerade många andra att också ge sitt stöd till kampen genom att själva spela in videos med uppmuntrande ord och posta dem på Youtube. Även många Hollywoodstjärnor blev inspirerade av Savages brandtal och spelade in ”It gets better”-videos, något som nu även True Bloods rollbesättning gjort.

Tru Blood-skådisarnas ”It gets better”-hälsningarna var en del av lanseringskampanjen inför den fjärde säsongen av serien som precis har haft premiär i USA. I Sverige ligger vi dock en säsong efter och får därför nöja oss med premiären av den tredje säsongen nu på onsdagen den 31:a augusti. I den nya säsongen får vi följa Sookie (Paquin), Bill (Moyer), Lafayette (Ellis) och den nordiska vikinga-vampyren Eric Northman (Skarsgård), i deras kamp för tolerans och jämlikhet mellan människor och vampyrer.

True Bloods tredje säsong har premiär på onsdagen den 31:a augusti kl 22:00 i SVT1.