Efter förra årets genomtråkiga startfält som kryddades med en urtrist vinnare och en övertaggad Peter Jidhe så var jag redo att ge upp Idol.
Men när Jidhe byttes ut mot betydligt mer sympatiske Pär Lärnström, och man framförallt tog in Alexander Bard i juryn kände jag att det var läge att tänka om.
Och mycket riktigt, redan i kvällens inledande program ser man en stor kvalitetsskillnad. Det blir längre fokus på de sökande, inte så mycket trams och flera riktigt bra unga tjejer och killar. Framtida stjärnor som faktiskt har stor chans att nå finalen senare i höst.

Alexander Bard är underbart uppriktig och krass mot sökande som lätt seglat förbi om de sökt tidigare år. Laila Wahlgren-Bagge och Anders Bagge fortsätter nämligen att plussa medelmåttor och DUKTIGA sångare. Men Bard och det andra jurynytillskottet Pelle Lidell sätter P för Baggarnas planer gång på gång, och Bard poängterar äntligen att Idol inte är en sångtävling. Det handlar om att hitta en artist, inte en bra karaokesångare.
Pelle Lidell är juryns ordförande, en lagom slajmig hård herre som snackar bred stockholmska. Han och Bard kommer enligt glimtar i programmet att råka i luven på varandra ett antal gånger under hösten. Det kan bli underbart tv.

Vad mer väntar i kvällens premiär då?
En hel del faktiskt. Skådisen Cissi Forss kommer under kvalprogrammen att dela ut guldbiljetter till ovetande sökande på ett kul sätt. Första offret är tjejen som hoppade av Love Generation innan de hoppade på Melodifestivalen, Roshana Hoss.
Men framför allt får vi se ett par riktigt bra talanger. Bland annat en framtida flickidol som vi garanterat kommer att få se under veckofinalerna i höst, samt en tjej som garanterat kommer att framkalla gråtkalas framför tv:n i kväll.
Missa inte!

Idol 2011 TV4 20.00

Dagens Fråga

Vilken är den bästa musikalen enligt dig?

  • 34%
  • 16%
  • 11%
  • 3%
  • 30%
  • 7%