Temat för fredagens program var ”Världens bästa låt” och Ellie hade valt Sias Chandelier från en lista som tittarna röstat fram. Juryn flaggade för att hon tagit sig lite vatten över huvudet och det verkade tittarna hålla med om. När alla röster var räknade blev det hon som fick lämna programmet. Hon blev därmed den tredje artisten att checka ut från årets fredagsfinaler, där det nu är nio deltagare kvar. Vi lät tankarna lägga sig och ringde upp Ellie för att kolla hur det känns.

Hur mår du i dag?
– Det är lite bitterljuvt… Det är skönt att få sovmorgnar och tid att planera vad som händer härnäst och förvalta det jag hunnit bygga upp. Det jobbiga är att inte dagligen få träffa alla kreativa människor runt om en, alla vänner. Och att inte ha något att göra på dagarna, med alla rutiner som detta inneburit. Men jag är ändå väldigt nöjd med min insats i Idol.

Hur ser på fredagskvällen så här i efterhand?
– Det kändes som en bära- eller brista-kväll. Det är en svår låt och för mig var det en utmaning att inte ha ett stativ eller en gitarr med mig på scenen. Jag hade satt låten bra på repen, men blev hes fram mot kvällen och det i samband med att jag hade ramlat i en trappa gjorde att jag spände mig lite mer. För att göra ett bra framträdande är det så många faktorer som ska klaffa, och när man möter så stark konkurrens måste man vara på topp hela tiden. Just denna fredag var inte energinivån på topp, men jag försökte göra mitt bästa ändå.

Känner du att du valt fel låt?
– Nja. Jag hade inte valt den i efterhand, och hade jag varit i bättre form hade jag valt annan tonart. Samtidigt var det bra att jag valde Chandelier för att utmana mig och veta vad som är min grej. Så jag ångrar inte mitt val, men hade jag vetat hur det skulle gå hade jag såklart tänkt annorlunda.

Är du besviken att du inte fick en så kallad livboj av Idol-juryn?
– Det syntes på dem att det släppte nån de ville ge en chans till, men de måste ju alla vara överens… Jag är inte besviken men det hade så klart varit kul att köra en gång till.

Vi har skrivit mycket om dig sedan audition och artiklarna har varit populära. Känner du att av att du har många fans därute?
– Ja. Jag hade inte kunnat förställa mig det här stödet. Jag har verkligen känt att många gillar det jag gör och de har peppat mig inför fredagsfinalerna. Nu när jag åkte var det många som direkt skrev att de längtar efter att jag ska släppa eget och att jag ska vara nöjd med allt jag gjort i Idol.  Och jag läser allt, men hinner inte alltid svara. Jag är otroligt rörd, tacksam och lycklig att jag fått göra det här, och det här är inte slut på nåt sätt. Jag har bara börjat.

Ja, du sa i sändningen när du röstats ut att du är så glad att du vågat ta steget och göra det här?
– Så är det. För min egen personliga resa har det här varit en viktig pusselbit. Att få synas och höras och inte behöva tänka på om man passar in eller inte. Alltså, jag kom topp10 i Idol och det trodde jag aldrig när jag sökte. Jag har fått ett helt annat lyft och självförtroende. När jag tittar tillbaka så ler jag.

Du blir kvar i Stockholm ett tag?
– Ja, jag har hyrt ut lägenheten i Linköping och mamma bor här så jag stannar. Det blir en vecka i taget, ingen stress.

Vad händer framöver med Ellie?
– Åh, jag har precis landat i det här. Men jag tänker i alla fall att jag ska hälsa på mina vänner som är kvar i tävlingen och så ska jag gå på fredag och heja. Sen fortsätter jag att jobba med min YouTube-kanal och lägga upp saker. Sen har det kommit lite förfrågningar, Linköping vill till exempel ha mig till Regnbågsveckan nästa år. Det är ju nu det börjar, och det känns väldigt spännande.