Ikväll förvandlas Friends Arena till ett enda stort regnbågsparty då gayikonen intar huvudstaden med hits, hits, ännu fler hits och ett par Abba-låtar. QX har listat 11 saker du inte visste om henne och 11 som du kanske redan visste. 

11 saker du inte visste om Cher:

1. Chers låt Song for the lonely är tillägnad dem som dödades i 11 september-attackerna i USA, låten var först tänkt som en ballad, men Cher valde senare att göra den till en uptempo-låt.

2. Cher blev erbjuden rollen som Thelma i filmen Thelma och Louise från 1991, men Cher tackade nej  då hon hellre ville göra Mermaids (Kärleksfeber). Detta gjorde att Geena Davis fick chansen…

3. Cher innehar rekordet som den artist som haft längst mellanrum mellan två förstaplatser på Billboardlistan. Dark Lady intog förstaplasten 1974 och 25 år senare – ett kvarts sekel – fick hon nästa etta då låten Believe intog förstaplasten 1999. Dessutom blev hon i och med det, den äldsta kvinnan som nått förstaplasten på Billboard.

4. If I could turn back time – en av Chers mest ikoniska låtar höll på att inte ens bli av då Cher inte gillade låten när hon hörde en demo av den och tackade nej, men låtskrivaren Diane Warren vägrade att ta ett nej och bönade och bad och har berättat hur hon slängde sig på golvet framför Cher och tog tag i hennes ben och sa ”du måste spela in den˝. Cher övertalades till slut och ja, resten är historia. Videon till låten spelades in på ett riktigt krigsfartyg i Los Angeles tillsammans med fartygets sjömän. Chers klädsel (eller uteblivna klädsel…) skapade kontroverser och videon förbjöds på många tv-kanaler. Dessutom höll fartygets kapten, som tillåtit videoinspelningen, på att få sparken…

Cher vann en Oscar för sin roll i Mångalen.

5. Cher har vunnit både en Oscar (bästa skådis) och en Razzie (sämsta skådis). Hon fick en Oscar för filmen Mångalen 1988 och en razzie för Burlesque 2010.

6. Chers avskedsturné ”Living Proof: The Farewell Tour” startade år 2002 och varade i tre år och blev den mest inkomstbringande turnén någonsin. Men inte sa Cher farväl, istället skrev hon snabbt på ett treårs-kontrakt för ett casino i Las Vegas. Och nu är hon på turné igen.

7. Cher och Meryl Streep räddade en ung tjej från att bli rånad när de filmade Silkwood (där Cher spelade Streeps lesbiska väninna) i New York 1992. Cher och Streep promenerade på en gata en kväll och såg en tjej bli attackerad av en rånare, båda två skyndade dit för att hjälpa tjejen. Cher tog hand om tjejen och Streep jagade bort mannen från plasten. Hjältedåd och vi gissar att tjejen inte trodde sina ögon när hon såg vilka hennes räddande änglar var…

Cher-dockan med växande hår från 1976.

8. På 70-talet var Sonny och Cher Show det mest sedda tv-programmet och sågs ibland av 30 miljoner tittare. En Cher-docka togs fram 1976 och blev så populär att den sålde mer än Barbie.

9. Cher var den första som använde sig av autotune och medvetet lät det höras, på sättet hon gör i Believe. Idag kallas det för ”The Cher effect”.

10. Cher sjunger på fler låtar än du tror, om du lyssnar på Phil Spectors låtar som You’ve lost that loving feeling, Be My Baby och Da Don Ron Ron så är det Cher som körar i bakgrunden.

11. Cher fick en Oscar 1988 och i sitt tacktal tackade hon både sin frisör och make up artist men glömde tacka självaste regissören för filmen. Hon insåg snabbt vad hon gjort och skyllde på nervositeten och bestämde sig för att göra något drastiskt, dagen efter satte hon in en helsida i tidningen Variety där hon tackade regissören Jewison. Snyggt!

11 saker du kanske redan visste om Cher:

Chers son Chaz.

1. Hennes fullständiga namn är Cherilyn Sarkisian.

2. Hon är 73 år gammal.

3. Antal sålda album: över 100 miljoner!

4. Hennes son Chastity Bono föddes som kvinna, men gjorde en könskorrigering vid vuxen ålder och han heter idag Chaz

5. Cher var gift med Sonny Bono

6. Cher är med i ”Mamma Mia! Here we go again” där hon spelar Meryl Streeps mamma (i verkligheten skiljer det fem år mellan dem) och sjunger låten Fernando – till Andy Garcia.

7. Ett känt citat från Cher är ”The trouble with some women is that they get all excited about nothing – and then marry him”.

8. När Conchita Wurst vann Eurovision Song Contest twittrade Cher: ”I love you Conchita but you deserve a lovelier name and wig

Conchita Wurst 2014.

9. Cher gjorde 192 shower på Caesar Palace i Las Vegas under åren 2008-2011 och tjänade en halv miljard kronor. 

10. Cher har uttalat sitt stöd för Demokraterna i USA men anser sig idag vara politiskt obunden.

11. Cher är oerhört anti-Trump, här är ett av hennes hundratals Trump-tweets: ”After today I can no longer call him President Trump…. From this day forward……… HE’S “PRESIDENT TROLL”.