För tre veckor sedan trakasserades en gäst på Rågsveds Krog i stockholmsförorten Rågsved på grund av sitt utseende och sexuella läggning. Mannen som trakasserade slängdes snabbt ut. Men senare kontaktades ägarna av den utsatta gästen som berättade att den utslängda mannen väntat på väg mot tunnelbanan för att fortsätta trakasserierna.

– Min mamma som är vakt stod utanför klubben i över en timme för att försäkra sig om att den här killen inte kom tillbaka så att det inte skulle upprepas. Men han måste ha gömt sig och inväntat gästen, berättar ägaren Nathalie Slagestrand till QX.

Händelsen gjorde mor och dotter-duon rasande och nu tar de ställning mot homofobi genom att öppna Queer Wednesdays.

– Sådana här saker händer tyvärr överallt. Men vi tänker inte vara ett ställe som bara trycker undan det, vi vill göra något åt det istället. Vi kan inte påverka vilka som kommer till oss, det går inte att se vilka som kan tänkas få en knäpp senare på kvällen. Men vi kan agera och visa vart vi står.

”Vi kvinnor med starka viljor tog över”

Både Nathalie och mamma Agata lever i heterorelationer men är starka supportrar av hbtq-communityt.

– Vi kommer från Polen och där är det inte är okej att vara hbtq. Vi har många vänner inom communityt och mamma har gått i Prideparaden ända sedan hon flyttade hit. Sen berörs jag nog lite extra eftersom jag har en barndomsvän som alltid vetat att hon är lesbisk och det har varit så jävla sjukt att se hur hon har behandlats av sin familj, och hur hon skickats på ”rehabilitering” inom kyrkan.

– Det är så galet att människor behandlas på det sättet. Jag vill i alla fall inte leva i en sådan värld.

Rågsveds krog är något av en mytomspunnen förorts-doldis som har otroligt populära karaokekvällar. Duon har ägt stället och drivit fram succén sedan 2011.

– Mamma drev först det här med sin exman och krogen hade jättedåligt rykte då. Sen när vi pratade om hur vi skulle driva krogen framåt så visade det sig att vi hade väldigt olika visioner, så mamma och hennes man separerade till och med. Då tog vi kvinnor med starka viljor över, skrattar Nathalie.

Queer Wednesdays drar igång imorgon, den 20 november, och fortsätter varje onsdag fram till slutet av januari. Men enligt ägarinnorna kommer de sannolikt köra på ännu längre om intresset finns, och hittills har intresset varit massivt.

– Det har exploderat och vi fattar ingenting. Vår vision från början var att vi skulle bli jätteglada om det i alla fall var någon som tyckte det kändes kul. Men att det skulle bli såhär hade vi aldrig kunnat föreställa oss.