Jamen, det blev ju rätt bra till slut.
Det är min sammanfattning när jag ser startfältet för Melodifestivalen 2020.

Idag presenterades alla 28 artister till Melodifestivalen 2020 och det är en mix av gammalt och nytt, återvändare och debutanter. Efter en dag av intervjuer och intryck så ska jag försöka sammanfatta läget.

Först, de namn som jag är mest spänd på, och som känns som de tydligaste vinnarkandidaterna:
Mariette återvänder till tävlingen för fjärde gången efter att ha placerat sig 3-4-5. Tillsammans med bland annat Thomas G:son har hon skrivit en låt som lär vara åt uptempo-hållet. Hon går ut i vad som på pappret känns som den svagaste deltävlingen och borde vara gjuten för en fjärde finalplats med sin Shout it Out. Hon är dessutom verkligen ett namn jag vill skicka till Eurovision.
Felix Sandmans återkomst till tävlingen är kul. Hans Every Single Day tog en silverplats efter Benjamin 2018 och han har lyckats få en hoper hits, flera med Benjamin, efter festivalen. Låten Boys With Emotions är antagligen ingen axelryckning och kommer absolut vara med i slutspurten om totalsegern.
Hanna Ferm återvänder solo till tävlingen efter medaljduetten med Liamoo ifjol. Hennes Brave kommer garanterat att gå ut på startnummer 28 i Melodifestivalen 2020. Som vi skrev ifjol så har Hanna hela paketet: Rösten, karisman och attityden. Jag hoppas innerligt att den håller måttet så att vi kanske kan skicka en tjej till Eurovision i Rotterdam. Herregud, vi har inte skickat en snippbärare till Eurovision Song Contest sedan 2014!
Andra heta utmanare om segern är Mohombi som fick en finalplats och hit med Hello ifjol, Malou Prytz som anlitat Euphoria-kompositörerna G:son/Boström plus Jimmy Jansson (som i år fått med hela sex låtar) för sin Ballerina, Mendez (feat. Alvaro Estrella) som åter levererar latinoglädje, och Anna Bergendahl, som fick årets största radiohit med Ashes to Ashes. Hennes nya låt Kingdome Come beskrivs just som en upphöjning av nämnda låt.

Schlagerfavoriterna:
Linda Bengtzing dyker upp igen med låten Alla mina sorger, en popschlager som hon älskade från första stund hon hörde den. OM hon är tvungen att dra paralleller till tidigare Bengtzing-klassiker så är det till Jag ljuger så bra. Låter inte helt fel.
Nanne återvänder till Mello efter 13 år, nu med en låt som heter Carpool Karaoke. Låter fruktansvärt fånigt, men är det nåt Nanne kan så är det slagkraftiga melodier. Så jag ska inte döma ut den helt innan jag hört den.
Sonja Aldén slår åter sina påsar ihop med Bobby Ljunggren och låten Sluta aldrig gå ska röra sig i samma musikaliska land som För att du finns och I din himmel. Jag älskar nämnda schlagerballader och håller tummarna för att jag gör detsamma med denna.
Alla tre är hursomhelst väldigt välkomna tillbaka till tävlingen.

Andra namn värda att nämna i årets uppställning är såklart The Mamas som tar låtskrivahjälp av QX-bekanta Melanie Wehbe och Patrik Jean. Deras soulgospel kommer säkert att gå ut som etta i första deltävlingen för att ”knyta ihop 2020 med 2019”.
Victor Crone, som tillsammans med Hanna Ferm ser ut att ta en säker finalplats i sista deltävlingen. Han sjöng den estniska ESC-låten Storm till final tidigare i år och kan nog locka den kvinnliga publiken (och bögarna) till att app-rösta om han fokuserar blicken in i tv-kamerorna och kopplar på det där lilla extra. Låten? Arenapop, vilket alltid låter som nåt som svenska tv-tittarna kommer att göra tummen upp för.
Även Dotter, som gjorde snygga Cry 2028 och i våras hade en hit med Måns Zelmerlöw blir spännande att se. Hon var dock väldigt hemlig i att avslöja något om sin låt under dagens presskonferens.

Visst, det saknas kanske ett och annat utropstecken. De där namnen med ”wow”-faktor, som är namn som inte tidigare rört sig i en sfär som heter Melodifestivalen. Jakob Karlberg är några år för sen efter sitt genombrott Fan vad bra och Paul Rey har inte haft en hit utanför tävlingen. Anis Don Demina har haft några hits, men hittills oftast jobbat med nån, som nu senast Eric Saade i Postcard. Å andra sidan gillade jag verkligen hans solohit Wasted från ifjol. Men han har ju gjort Mello redan, en och en halv gång. Det är inte så att jag tror att Molly Sandén, Miriam Bryant eller Miss Li vill eller behöver vara med just nu, men nån som är up and coming borde det ju gå att skramla fram.

Ska jag gnälla lite mer så måste jag lyfta på ett ögonbryn eller två för att man än en gång vänder dansbandsvärlden ryggen. Trots finalplatser för både Rolandz och Arvingarna så fanns det alltså inte plats för ett dansband i Mello2020? Konstigt ändå. Att rocken inte synts i tävlingen sedan Dackefejden kanske jag personligen inte sörjer men det är samma sak där, konstigt att ignorera genrer som överlag funkar bra i Melodifestivalen som man blickar bakåt.

För en längre utläggning kring vad jag och min kollega Ken Olausson tror, under namnet QX Schlagerprofiler, så kan ni lyssna på vår podd HÄR där vi dissikerar startfältet deltävling för deltävling. Där har vi dessutom flera intervjuer med bland annat Mariette, Anna Bergendahl, Hanna Ferm, Linda Bengtzing och duon som ligger bakom startfälten: SVT:s Christer Björkman och Karin Gunnarsson. Håll utkik på qx.se.

Här är startfältet:

LINKÖPING – DELTÄVLING 1

Ballerina – 
Malou Prytz
Låtskrivare: Jimmy Jansson, Peter Boström, Thomas G:son

Boys With Emotions – Felix Sandman
Låtskrivare: Felix Sandman, Nicki Adamsson, Philip Bentley, Peter Thomas, Tony Ferrari, Parker James

Inga problem – OVÖ
Låtskrivare: Jean-Willy Akofely, Nicholas Frandsen, Lukas Nathanson, Nickie Osenius Kouakou

Move – The Mamas
Låtskrivare: Herman Gardarfve, Melanie Wehbe, Patrik Jean

Moves – Suzi P
Låtskrivare: Aniela Eklund, Chanel Tukia, Joy Deb, Kenny Silverdique, Malou Ruotsalainen, Suzi Pancenkov

Sluta aldrig gå – Sonja Aldén
Låtskrivare:  Bobby Ljunggren, David Lindgren Zacharias, Sonja Aldén

Take A Chance – Robin Bengtsson
Låtskrivare: Jimmy Jansson, Karl-Frederik Reichhardt, Marcus Winther-John

GÖTEBORG – DELTÄVLING 2

Alla mina sorger – Linda Bengtzing
Låtskrivare: Adam Jönsson, Jesper Welander, Linda Bengtzing, Yvonne Dahlbom

Bulletproof – Dotter
Låtskrivare: Dino Medanhodzic, Erik Dahlqvist, Johanna ”Dotter” Jansson

Kingdom Come – Anna Bergendahl
Låtskrivare: Anna Bergendahl, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm, Thomas G:son

Miraklernas tid – Thorsten Flinck
Låtskrivare: Thomas G:son

Nobody – Klara Hammarström
Låtskrivare: Erik Smaaland, Klara Hammarström, Palle Hammarlund

Talking In My Sleep – 
Paul Rey
Låtskrivare: Alexander Standal Pavelich, Lukas Hällgren, Paul Rey

Vamos Amigos – Mendez feat. Alvaro Estrella
Låtskrivare: Jimmy Jansson, Palle Hammarlund, Jakke Erixson, Leo Mendez

LULEÅ – DELTÄVLING 3

Crying Rivers – Faith Kakembo
Låtskrivare: Jörgen Elofsson, Liz Rodrigues

Late –Amanda Aasa
Låtskrivare: Alex Shield, Amanda Aasa, Erik Grahn, Siri Jansson

Livet börjar nu – Albin Johnsén
Låtskrivare: Albin Johnsén, Gino Yonan, Robin Stjernberg

Piga & dräng – Drängarna
Låtskrivare: Anders Wigelius, Jimmy Jansson, Robert Norberg

Shout It Out – Mariette
Låtskrivare: Mariette Hansson, Thomas G:son, Alex Shield, Cassandra Ströberg

Vem e som oss – Anis Don Demina
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Anis Don Demina, Johanna Elkesdotter Wrethov, Robin Svensk

Winners – Mohombi
Låtskrivare: Jimmy Jansson, Mohombi Moupondo, Palle Hammarlund

MALMÖ – DELTÄVLING 4

Brave – Hanna Ferm
Låtskrivare: David Kjellstrand, Jimmy Jansson, Laurell Barker

Carpool Karaoke – Nanne Grönvall
Låtskrivare: Nanne Grönvall, Peter Grönvall

Molnljus – William Stridh
Låtskrivare: Christian Holmström, David Kreuger, Markus Lidén, William Stridh

Om du tror att jag saknar dig – Jakob Karlberg
Låtskrivare: Henrik Moreborg, Isak Halldén, Jakob Karlberg, Nanne Grönvall

Surface – Ellen Benediktson & Simon Peyron
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Ellen Benediktson, Laurell Barker, Paul Rey, Sebastian von Koenigsegg

Troubled Waters – Victor Crone
Låtskrivare: Benjamin Jennebo, Dino Medanhodzic, Victor Crone

We Are One – Frida Öhrn
Låtskrivare: Frida Öhrn, Hampus Eurenius, Nicklas Eklund