Komediserien Vänner är och förblir en av tidernas absolut största klassiker och skådisarna som utgjorde det New York-baserade kompisgänget har sedan dess blivit några av Hollywoods absolut största namn: Jennifer Aniston, Lisa Kudrow, Courtney Cox, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer.

Men alla delar av serien har inte åldrats väl. Under de senare åren har allt mer kritik lyfts mot att Vänner har haft hbtq-fobiska inslag. Bland annat för hur de gjorde sig lustiga över det lesbiska paret Carol och Susan. Men också för att det konstant hånadet av Chandlers pappa som refereras till som dragqueen, men som många menar var en transkvinna.

 

Vänner började sändas på amerikansk tv 1994 och sista avsnitt visades 2004, den fyller alltså 25 i år.

För att fira Vänner-jubileet auktioneras Warner Bros nu ut 100 saker från serien och vinsten ska gå till en fond som jobbar för att minska självmord bland hbtq-personer, rapporterar Gay Times.

– Prop Store är överlyckliga över att samarbeta med Warner Bros för att auktionera ut fantastisk rekvisita från Vänner, säger Brandon Alinger, vd för Prop Store som håller i auktionen.

Några av de föremål som ska gå under klubban är soffan från cafét Central Perk, Monicas gula ram för nyckelhålet och Ross bältdjurs-dräkt som han använde för att lära sonen Ben om chanukka.