2004 kom serien The L Word och rådde bot på den hänsynslösa lesbiska torkan i tv-rutan. ”Det är så Shane” blev den nya ”det är så Samantha”. Äntligen fanns en äkta flatserie och vi slukade den girigt.

Som nästan alla storslagna långkörare spårade den slutligen ur, i det här fallet i den fruktansvärt irriterande karaktären Jenny Schecters feberdrömmar (vad gjorde hon ens där?).

Imorgon, den 9 december, släpps uppföljaren på HBO Nordic, The L Word: Generation Q med de tre mest älskade originalkaraktärerna i spetsen: Bette Porter, Shane McCutcheon och Alice Pieszecki. De får även sällskap av ett gäng nya lesbiska och lite lesbiska karaktärer (och förhoppningsvis har inte Jenny återuppstått från de döda då hon i sista säsongen hittades guppandes upp och ner i poolen, skönt).

The L Word generation Q utspelar sig tio år efter originalseriens slut. Platsen är fortfarande Los Angeles men de har flyttat från West Hollywood till det historiska ”gayborhood:et” Silver Lake.

Allt för mycket nytt verkar det, som tur är, inte bli. Bette Porter är fortfarande överambitiös och ska nu kandidera till att bli borgmästare i Los Angeles, Alice är lika quirky som vanligt och Shane är fortfarande sanslöst sugen. Vintern är räddad. Vi sitter bänkade.