”Att sitta och pilla med en låttext är lite som att äta glass direkt ur paketet. Man tar en bit, ställer in paketet i frysen och låter det stå en tid tills man blir sugen igen. Bit för bit blir låten klar och plötsligt har man skrivit en låt.”

Så beskrev Laleh Pourkarim sitt låtskrivande när jag intervjuade henne för Språktidningen. I lördagens ”Så mycket bättre” släpps hennes texter fria.

– Det är som att man lånar ut det här glasspaketet till E-Type, och han kommer tillbaka med marängsviss, säger Laleh.

Hittills har Laleh hyllats som programmets mest intressanta. Hon har bland annat gett mening åt till synes platta dängor som Tomas Ledins ”Just nu” och E-Types ”Here I go again”. Att se vad som händer med hennes egna texter var just vad som lockade med programmet.

– Jag är impulsiv och skriver alltid utifrån hur jag känner för stunden och förstår inte alltid vad jag skrivit förrän långt senare. Det blir som att bläddra tillbaks i en dagbok och förstå hur man egentligen mådde. Det är kul att se vad andra ser i ens texter, särskilt Martin (E-Type) vars musik ligger väldigt långt ifrån min. Jag visste inte att man kunde dansa till mina låtar!

Vilken låt just E-Type skulle välja hade hon på känn – hennes ”Snö” var soundtrack till filmen Arn, och i och med Martin Erikssons förkärlek för allt medeltida var det bara att lägga ihop två och två

– Jag hoppades att han skulle välja den, och undrade samtidigt hur sjutton det skulle gå. Jag längtade jättemycket efter att höra honom.

Vi blir avbrutna av en pressperson som sträcker fram en mobil och visar en bild på displayen. Det är det foto som Eva Dahlgren lät ta då alla deltagarna i ”Så mycket bättre” utklädda till kaniner. ”Hon undrar när du vill du ha den? Till jul?” Laleh nickar.

Har du och Eva Dahlgren fortfarande kontakt?
– Ja, alla vi som var på Gotland fick en väldigt djup kontakt. Jag hoppas att det framgår i programmet. Jag och Eva är väldigt lika som personer. Ena stunden är vi väldigt allvarliga, andra är vi som två tomtar på julafton.

De tio dagarna på Gotland ligger Laleh varmt om hjärtat. Uppvuxen i flera länder med musik på ryska, spanska, persiska och engelska hade hon inget problem att ta till sig nya stilar och njöt av att andas nytt liv i andras texter och alla dagliga upptåg.

– Vi har startat en mejlgrupp för att hålla kontakten. Jag saknar verkligen den tiden, säger Laleh Pourkarim.

Så mycket bättre sänds i TV4 20.00.