Det var 1995 på turné i Ryssland som Martin ”E-Type” Eriksson blev nerdragen i en bubbelpool med nakna bögar. Två av de skyldiga var Army of Lovers-medlemmarna Jean-Pierre Barda och Alexander Bard.

– Jag hade precis köpt en ny klocka, och den stannade på kvart över ett. Som i Titanic, säger Martin Eriksson.

Själv menar Jean-Pierre Barda att E-type fått allt om bakfoten:

– Det var i Göteborg som vi drog ner honom i en pool… eller? Det kan ha hänt flera gånger.

Men nakenbadet är inget som visas i kvällens ”Så mycket bättre” där det nu blivit E-Types tur att planera en heldag för sina kollegor. Att inspelningen skett på Gotland passar Martin som handen i handsken i och med hans intresse för fornnordisk historia, vilket också blir temat för kvällen.

Självklart ska E-Type även få höra sina låtar i ny tappning, men vem som sjunger vad avslöjar han inte. Själv var Martin Eriksson något urskuldande i början av serien och menade att hans version av Tomas Ledin var ett helgerån.

Känner du att ditt artistiska uttryck inte gör de andras låtar rättvisa?
– Inte alls, det var för att Tomas är en legend för mig. Att framföra ”Sommaren är kort” för honom var stort och lite läskigt, även om det var kul att få suga på den. Det kanske man inte ska säga till en bögtidning.

Apropå bögerier – hur var spelningen på Pride 2009?
– Pride var skitroligt. Framförallt var det skönt att ställa allt tillrätta med gaycommunityt.

Han syftar på en artikel i Aftonbladet efter Melodifestivalen 2004, där E-Type medverkade med låten Paradise. Rubriken ”Skönt att slippa bögarna” menar han var ett hopkok av två separata intervjuer.

– Först intervjuades jag och sade att det får räcka med schlager för min del, och att det skulle bli skönt att slippa stressen.

När senare samma reporter kom tillbaka och frågade om det inte var väldigt många bögar på festivalen svarade E-Type att det bakom scen säker var 96 procent homosexuella.

– Vilket det ju typ är. Men som det stod i rubriken skulle jag aldrig säga. Jag har många tjejpolare som gillar tjejer, och de vet att jag inte är sån, men det vet inte alla andra som läser tidningarna. Men jag började ju min karriär på olika bögklubbar! Pride var ett skönt välkomnande tillbaka.

Är det sant att du brände hela Pride-gaget på pyroteknik till spelningen?
– Ja, men det gör jag ofta. En gång var jag ute på fyra månaders turné, och hade väl 100 000 i gage när allt var klart. Före skatt.

Någon som verkligen fick smaka på fyrverkerierna var Rickard Engfors, som transade som E-types dansare Dee under Pride-spelningen. Säkerhetsavståndet till explosionerna var utmärkt med mickstativ, men i stundens hetta lyfte E-Type upp ett, vevade runt det, och ställde det på en annan plats.

En eldpelare slog upp precis bredvid Rickard, brände av halva peruken och smälte ihop lösögonfransarna. E-Type spärrar upp ögonen när han hör det.

– Nej, vad säger du? Det där såg inte jag! Varför sade han ingenting?

Öh, varför såg du ingenting?
– Alltså, jag har 110 procent fokus på scenen. Men det där verkar ju ha varit mitt fel alltihop. Rickard – om du läser det här – förlåt.

E-Types avsnitt av ”Så mycket bättre” sänds lördagen 27 november i TV4.

De resterande programmen:
3 december:


10 december:

17 december: Säsongsavslutning med duetter.