Regissören David Färdmar har precis premiärvisat sin långfilm där förhållandet och uppbrottet mellan två killar står i fokus. QX har pratat med honom om premiären och vad som händer nu.

David Färdmar
Hur känns det efter premiärvisningen i helgen?

– Det känns faktiskt helt surrealistiskt, fantastiskt och överväldigande! Att få ha en fullsmockad premiärvisning på den superfina Bio Capitol där publiken både skrattade och grät omvartannat var enormt omtumlande både för mig och hela casten och teamet, eftersom många såg den färdiga filmen för allra första gången. Vi fick så mycket kärlek, fin feedback och intressanta samtal direkt efter visningen och sedan fortsatte det under hela kvällen på Bee Bar där vi hade anordnat en premiärfest. Alla ville diskutera sina breakups och kände att filmen hade så många igenkänningsfaktorer.

Vad handlar filmen om, om du ska berätta om den för någon som inte vet?

Filmen handlar om Adrian och Hampus som efter en sista ganska sårig period i sitt förhållande tillslut bryter upp och separerar, på Hampus initiativ. Vilket lämnar en till en början ganska oförstående och hjärtekrossad Adrian kvar i deras tidigare gemensamma lägenhet. Där börjar sedan Adrians kamp att få tillbaka Hampus, och där båda nog ifrågasätter… var separationen verkligen det bästa för dom eller finns kanske kärleken ändå kvar? Vi får sedan följa deras separationskamp under ett års tid.

Detta är din regidebut för en långfilm, hur har arbetet skiljt sig jämfört med dina kortfilmer?

Oj, enormt! Att gå från att berätta och få ihop en kanske 15-minuters kortfilm, till att få chans att breda ut sig över hela 104 minuter med sina tankar och kunna fördjupa karaktärer på ett mycket mer komplext sätt har varit både fantastiskt och samtidigt en extrem utmaning. Inte just själva manusskrivandet eller regisserandet, utan mer att få ihop det produktionsmässigt och faktiskt gå i mål. Det här är ett independentprojekt som vi gjort utanför ”systemet” här i Sverige, vilket har varit tufft, men samtidigt även befriande för då har vi kunnat få jobba mer i fred och i vår egen takt. Eftersom storyn utspelar sig under ett års tid, valde vi att även spela in filmen i stort sett kronologiskt. Så då filmade vi några dagar här och där för att få med oss alla årstider i de exteriöra scenerna.

Vad händer nu, du lär ha en distributör…?

Filmen har blivit upplockad av ett supercreddigt Sales Agent Bolag – FILMS Boutique – i Tyskland/Frankrike som nu börjat jobba stenhårt på att få ut filmen på festivaler utomlands och även knyta upp distributörer i olika länder. Distribution i till exempel Storbritannien är redan i hamn med Peccadillo Pictures. Filmen ingår även nu i Nordic Film Market här under Göteborg Film Festival då vi hoppas att vi får en svensk distributör och i slutet av februari ingår den i European Film Market under Berlinale i Tyskland. Så det känns väldigt spännande.