Waterwörld heter TV6 nya ramla-och-slå-sig-program där mer eller mindre offentliga personer gör upp i vattenlekar. Det är också program i tv med högst andel hbt-personer per deltagare: Tobias Karlsson, Anton Hysén, Mattiaz Björling och Bobby Oduncu med pojkvän, för att nämna några.

Men sättet som kommentatorerna Måns Möller och Patrik Karlsson pratar om de homosexuella deltagarna har upprört tittare. Axel Lilja är en av dem som reagerat på uttalanden som ”kom igen nu, tjejer”, ”han fick rejält med bögstryk” och ”där åkte buttpluggen ut”.

– Någon slags värdig inställning kan man väl ändå ha till deltagarna? menar Axel Lilja.

TV6 presschef Max Lagerbäck har inte sett alla avsnitt av programmet, men menar att programledarna driver med allt och alla – inklusive sig själva.

– De är konsekventa och tar inga fångar. Waterwörld är ett humorprogram, men meningen är inte att kränka någon. Om någon efteråt har känt sig orättvist behandlad eller ledsen så är det beklagligt.

Måns Möller beklagar om tittare och deltagare tagit illa vid sig.

– Även om vi tycker att det vi säger bara är på skämt, så är faktum så att folk hör av sig till QX och tycker att kommentarerna är taffliga och förstärker fördomar. Och i så fall ber jag om ursäkt. Vi är inga homohatare, säger Måns Möller.

Men att genomgående kalla homosexuella män för ”tjejer” och Bobby Oduncus pojkvän för ”flickvän”?
– Inspelningen går så fort, så ibland slinker det ut grodor, menar Patrik Larsson.

Inspelningen av Waterwörld sker ”live on tape”, vilket innebär att Patrik Larsson och Måns Möller kommenterar samma färdigklippta program som visas för tittarna. Detta görs tre gånger och klipps ihop till ett färdigt program.

– Ibland får vi inte mer info om en person än att han jobbar som bilmekaniker, och vad kan vi skämta om då? Det blir gärna stereotypen: smuts under naglarna, jobba svart och aldrig komma i tid, säger Patrik Larsson.

Har ni någon gång hållit igen?
– Magnus Hedman har redan fått så mycket skit i media om sexköp och droger, så honom lät jag vara. Att ge sig på Bobby Oduncu kändes ändå som att sparka uppåt, säger Måns Möller.

Kommentarerna om de homosexuella är inte de enda som upprört.

– Någon från Expressen var upprörd över att jag sade att en polack skulle snickra verandor i Djursholm, säger Måns Möller.

Andra tycker att kommentarerna är för mesiga. Martin Johansson deltog i programmet som sitt alterego Miss Inga. Såhär skriver han på sin Twitter:

”Vet inte om Måns Möller var en fegis i sina kommentarer pga qx.se eller att han inte skulle komma in på Berns igen?! Tror han vill knu* *mig”

– Allt är redan inspelat, så nu är det för sent att anpassa sig. Det kan säkert komma värre saker än det som redan visats, säger Måns Möller.

I de återstående avsnitten tävlar bland andra bloggaren Daniel Paris och Anton Hyséns morbror Christian Stenevinge.