Den populära musiktävlingen som varje år enar Europa kommer för första gången i dess 64-åriga historia inte att äga rum. Eurovision Song Contest är inställt på grund av det rådande läget med spridningen av covid-19-viruset.

Det blir inte heller några alternativa lösningar, som det spekulerats i. Att vi exemplevis skulle få se inspelade videos med de olika ländernas bidrag eller att man kör live från varje lands nationella tv-kanal. Allt är avblåst.

EBU menar att det, med tanke på rådande läge då vissa länder bara tillåter samlingar av människor så få som fem till antalet, skulle vara omöjligt att få till en tv-sändning.
Dessutom skriver EBU i sitt officiella uttalande att det skulle ha stridit mot Eurovisions värderingar och tradition att inte arrangera tävlingen som ett live-event där hela Europa samlas på en plats där att förenas i musikens tecken.

Som det ser ut nu är planen att Eurovision Song Contest återkommer 2021 i just Rotterdam, men detta EBU, NPO, NOS, AVROTROS och de styrande i staden Rotterdam att fortsätta att diskutera den närmsta framtiden.

Uppdatering: Beslutet betyder enligt Christer Björkman att The Mamas och deras Mello-vinnare Move  inte kommer att Eurovision-tävla.
I en intervju med Aftonbladet säger Mello-generalen och Head of Delegation för den svenska ESC-truppen 2020:
– Man hoppar det här året och går till nästa år. Om allting har stabiliserat sig i världen blir det ett Eurovision 2021. Det här året ställs in och därmed blir det ett icke-resultat.