Andreas Lundstedt har varit ett bekant ansikte på de flesta stora scener sedan genombrottet på nittiotalet med Driver Dagg Faller Regn i Mello 1996. Sedan dess har han spelat musikal, släppt solosinglar, programlett, koreograferat och framförallt gjort succé med Alcazar. I kväll intar han dansgolvet med Tobias Bader, en Let´s Dance-veteran som debuterade i programmet 2012 då han dansade med Pernilla Wahlgren. Sedan dess har han tävlat med Sofia Wistam, Stina Wollter, Martina Haag och LaGaylia Frazier. Ikväll gör Andreas och Tobias debut som programmets första samkönade danspar.

Andreas, hur kommer det sig att du är med?
Andreas : Jag fick frågan av TV4 och sa ja på en gång. De sa att de ville ha med ett samkönat par i år och jag sa ”yes, det här vill jag göra!”. Det har varit en dröm att vara med i Let´s Dance i många år och jag har suttit i publiken flera gånger och alltid drömt om att få tävla.

Hur kommer det sig att det blev med just Tobias Bader?
Andreas: TV4 föreslog hans namn och jag sa ja. Vi har träffats ett par gånger, och Tobias har ju dansat med mina vänner Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam, så vi är ju bekanta. Att Tobias är straight hade ingen betydelse för mig. Det här har inget med sexualitet att göra. Det handlar om människan, och hade Tobias varit homosexuell så hade det blivit han. Han var den bästa dansaren, för mig.

Tobias. vad kände du när du fick frågan om att dansa med en kille?
Tobias: Jag blev lite överraskad, för det är en stor utmaning. Men det kändes helt rätt och är ju verkligen på tiden, så jag sa ja ganska omgående. Jag ser det som att vi har alla möjligheter i världen att inte stänga in oss i kvinnligt och manligt, i några roller. Att föra och följa är en teknik som vi båda kan använda. Det gör det samtidigt svårare, att vi båda måste kunna stegen på det sättet.

Vi har ju sett dig röra dig på scenen i många år, vad känner du när folk säger att det är lite fusk att du är med. Du kan ju dansa….
Andreas: Jag tar det som en komplimang, men sen blir jag lite ledsen för alla har ju olika styrkor. Det är ju så i alla säsonger, att en del en del har mer scenvana, har dansat mer och så vidare. Men här ska man till exempel ha raka ben och jag har nog inte sträckt mina ben på 47år (skrattar).
Tobias: …och du har ju dansat disco, som mest består av poser. Här är det massa olika steg som ska in, och det är inte alls så lätt. Det är så mycket teknik i de danser vi kommer att utföra.

Var snack om att du skulle dansa med Tobias Karlsson?
Andreas: Nej, det har aldrig varit aktuellt för min del. Sen vet inte jag om TV4 och han har pratat om något annat.

Känns det mossigt att det är så mycket uppmärksamhet kring att ni är ett samkönat danspar?
Andreas: Nej, jag fattar ju att folk är nyfikna. Jag har också insett att jag jobbar med egna fördomar, för jag har inte sett det här heller riktigt tidigare och jag hajade till när jag såg oss. Men det är så häftigt att kunna visa yngre generationer att det inte spelar roll om man är kille med kille, tjej med tjej eller straight och gay. Allt är möjligt.

Tobias, vad är Andreas styrka?
Andreas: Han är bra i snabbare eller energifyllda danser. Andreas har så mycket kraft i sina rörelser.

Och svagheter?
Tobias: Att han har invanda rörelsemönster. Och att han pratar så mycket (skrattar).

Lets Dance, TV4, 20.00