I dagarna kom beskedet om att TV3:s klassiker Svenska Hollywoodfruar läggs ner. Serien, som rullat sedan 2009 och introducerat Maria Montazami, Anna Anka, Angnes Nicole Winter och gjort Gunilla Persson till en löpsedelsmakare utan dess like, går i graven efter 11 år. Vi tackar fruarna med en sammanställning av de mest klassiska ögonblicken från serien. OBS. Varning för bråk.


1. The Wine Thrower Takes It All
Svenska Hollywoodfruar bjöd varje år på minst en superfight som det pushades friskt för i alla trailers. Ibland blev det en vindpust, oftast en hel orkan. När vi ser tillbaka finns det nog inget som toppar den episka fighten under frulunchen 2016 då Åsa och Gunilla råkar i luven på varandra efter att Gunilla vid ett tidigare tillfälle kallat Åsas vännina för tjock. Under den heta ordkampen växlar Gunilla helt orimligt mellan svenska och engelska och mitt i allt skriker hon, helt omotiverat, de numer bevingade orden ”You´re not the star of this show!”. De andra fruarna blir lika överraskade som vi tittare.
Det hela når sin kulmen när Gunilla tar upp Åsas barnlöshet med lika stor känsla som en elefant i en porslinsbutik, varpå Åsa kastar vin över Gunilla. Gunilla darrar med underläppen och utbrister: ”Alltså, jag kunde ha blivit både blind och döv och stum. Jag kunde ha dött, det här var ett mordförsök”.


2. En riktig Anka
Citatmaskinen vi älskade att hata stormade in i svenska hem 2009 då hon berättade om kvinnors plikt att suga av sin man på morgonen, visade hur man åt kycklingbrosk för att slippa cancer, eller hånade sin (ex)mans, Paul Ankas, fans och familjens egen barnflicka. Eller att hon vill ha det städat hemma då hon inte gillar ”smyts”.


3. MontaMAGI på QX Gaygala
Hösten 2009 hade Maria Montazami bubblat upp som den stora stjärnan i Svenska Hollywoodfruar genom att ge ostkroks-kärleken ett ansikte, samt ge oss citat som ”Han betalar allt: Toppen” och ”Utan läppstift känner jag mig bar, exposed, rädd, nervös…” . Hollywoodfrun blev de kommande åren en av Sveriges mest älskade kändisar. MEN. Vi på QX var först med att se Marias storhet och jublet som uppstod när hon gjorde entré på QX Gaygala 2010 är bara överträffat av Kronprinsessans entré ett par år senare. Magiskt.


4. The Gold and The Beautiful
Hur länge hörde vi Agnes Nicole Winter älta om sin romantiska ävetyrsaction, om en bortskämd kvinna som hamnar i trubbel, The Gold & The Beautiful? Filmens trailer visar med all tydlighet att trovärdighet inte var det viktigaste, varken när det gäller manus, casting eller handling…


5. Telefonterror!
Till slut tröttnar sköterskan som har hand om Gunillas mamma Iris och drar. Gunilla får då ett utbrott modell Grande: ”Hon sticker härifrån som en mörderska! Att lämna en gammal oförmögen människa är mord!” Hon ringer upp förmedlingen sköterskan kommer från och ger ”phone rage” ett ansikte när hon skriker åt den stackars människan i växeln. Vi tycker synd om kameramännen som var tvungen att befinna sig i samma rum, hus, stad, land, kontinent som Gunilla när detta filmades…


 
6. Barbie-bjudningen

När fruarna Päivi Hacker och Lena Jolton bestämde sig för att göra en Barbie-fest flödade inte bara champagnen och den rosa tequilan. Fruarna och deras munnar gick i ett om de hunkiga bartenderkillarna som tvingades jobba topless medan damernas gumsjuka fullkomligt exploderade. Men festen höll på att gå i stöpet eftersom det inte kommit några tomatröror till det beställda brödet! Lena Joltons Barbie-bryt över detta är skakande.


7. Gunillas fotofight
Pressfotograferingen 2012 urartade de luxe. I ena ringhörnan var det Gunilla och i andra de andra fruarna, Isabel, Maria och Margareta. När Gunilla vrålar ”Och den här satmaran då? Den mest mest genomfalska person jag nånsin stött på!” till Maria så var hennes roll som skurk grundmurad. Maria älskades ju av hela Sverige vid den här tiden. ”Fattar du vad rädd jag är för dig Gunilla.” blev Marias svar strax innan Gunilla vägrar att vara med på bild med de andra.8. Kattkriget

Plötsligt är Gunillas katt Tusse borta och en snäll Åsa, som är på besök hos Gunilla med sin vän Christian, hjälper till att hitta katten. Under dramatiska former avskedar Gunilla sin anställda framför Åsa och Christian. Fruarna kramas och allt verkar frid och fröjd tills Gunilla plötsligt byter humör och kräver att Åsa ska lova att hon är hennes vän. När Åsa menar att Gunilla inte verkar vilja bli vän med henne blir hon ombedd att gå.


9. Kattkriget II
Gunilla tar inte att Isabel ogillade att Gunilla tog sin katt med sig då hon bjöd in till kalas. ”Tycker du att det var bättre att katten skulle sitta i bilen och dö? kontar Gunilla med.  Detta var upptakten till det verbala kriget som bryter ut hemma hos Margareta där Isabel bland annat tar hål på Gunillas ljugande för att få publicitet.
Jag vill inte sitta i det här rummet och bli attakHERAD. Jag tycker att det är så ful stil. Det är ingen klass på denna Isabel AdriANN


10. Tofs-tokeriet
Har någon nånsin gjort lika mycket för tofsar som Maria Montazami? Maria pyntade hela sitt hem med över 86 tassels, eller tofsar som vi säger i Sverige.  I det här klippet från 201o konstaterade hon på klassiskt Montazami-vis: ”Den som köper sin första tofs kommer inte att ångra sig”. Vi gissar att det ligger en massa oanvända tofsar i den svenska hemmen just nu…