Countryartisten Orville Peck har med sin öppenhet, cowboyhatt och ansiktsmask blivit en ikon för en framåtskridande countrygenreration. Debutalbumet ”Pony”, från 2019, blev hyllat av både kritiker och fans över hela världen och i höst är han tillbaka i Sverige för en konsert. I dagarna kom nya singeln Summertime, som handlar om att vara hoppfull även om man känner saknad.”
QX sammanfattar en ny tids gayikon.

1. Han är bög
Homosexuella countryartister växer inte på träd, men Orville Peck är ”out and proud”. I låten Dead of Night sjunger han: “See the boys as they walk on by … It’s enough to make a young man … ”. Han tycker dock att bandet mellan country och regnbågscommunityt borde vara större än vad det är.
– Det jag klickade med när det gäller countryn var sångerna om utstötthet, hjärtesorg, besvikelser… Det är ju nåt som alla gays känner igen sig i genom någon period i livet. Countrymusiken är skriven för människor i minoritet eller som på ett eller annat sätt känner sig utstötta, berättade han i en intervju med brittiska Attitude.
– Jag är gay och jag tycker inte att det är annorlunda än om George Jones skriver en sång om Tammy Wynnette eftersom det är hans erfarenhet, sa Peck i en intervju med Svenska Dagbladet 2019.

2. Masken
Han kände sig alltid ensam under sin uppväxt och för att överföra den feelingen till sitt country & Western-intresse så tog han på sig en fransbeklädd variant av The Lone Ranger-masken och personifierade då än mer den ensamma cowboyen. Så här gör du din egen Orville Peck-mask.

3. Identiteten
32-åringen från Kanada har sagt att han redan upplevt dagligt hat, mobbing, aggressivitet och folk som försöker ta ifrån honom hans identitet. Så att människor nu försöker luska ut vad som döljer sig bakom masken förvånar honom inte, men stör honom. Han vill låta musiken tala.
-Om Orville är namnet jag föddes med eller inte är irrelevant. Jag fattar att det finns ett behov av att vilja dra av mig masken, men att göra det skulle missa poängen helt”, har han berättat i flera intervjuer.
Men ska man lita på vad de flesta källor kommit fram till så är det Daniel Pitout, tidigare trummis i kanadensiska punkbandet Nü Sensae som döljer sig bakom masken.

4. Det visuella
Det är inte bara masken som är hans signum, även hans visuella stil har omfamnats av fans världen över.
– Jag gillar att förstärka over-the-top-bilden av cowboy-stilen som har sin grund i filmer av superhomosexuella italienska regissörer på 50-talet. Det finns fortfarande massor av homoerotik i cowboy-kulturen och ser man tillbaka så är det lätt att uppfatta en stor del av bilden av cowboys som gay.

5. Rösten
Utrustad med en ljuvlig barytonstämma jämförs Orville Peck med Roy Orbison, och vemodet i rösten påminner även lite om en ung Chris Isaak. Den sorgsna tonen matchar texter som den i till exempel hiten Pony där han sjunger om att vara en ensam cowboy som lämnats och lämnar krossade hjärtan bakom sig.

6. Kärleken till drag
Orville Peck väljer ofta dragqueens som ”förband” innan spelningarna. ”Jag har en respekt för drugor som människor och den enorma dediktation och uppoffring som ligger bakom vad de gör, bland utan att få väldigt lite tillbaka. Plus, livet blir alltid roligare med en dragqueen i närheten”. Det är bara att kolla in videon till Queen of The Rodeo för att fatta grejen. Hela videon tillägnas också HBTQ-communityt: ”Till alla inom LGBTQ+ communityt som uppträder och arbetar med rodeo, på rancher och roadhousebarer runt om i USA.”

7. Diplo är en polare
Superproducenten och Orville klickade efter att Orville DM:at Diplo på Insta. Nu jobbar de på musik ihop och gick till och med som varandras dejt till Grammygalan tidigare i år.
– Vi är två själar som ständigt är på väg, sa de i intervju med brittiska Attitude tidigare i år.

8. Influenserna
Förutom nämnda Orbison har Orville Pecks musik jämförts med legendarer som Johnny Cash, Willie Nelson, George Jones och Reba McEntire. Men den skiva som kanske influerat Orville mest var när han hörde vad som anses vara countryns första platta med gaytema, Lavender Country, vid 19 års ålder. Han hoppas idag att hans närvaro och öppenhet på musikscenen kan påverka andra unga HBTQ-artister.

9. Pionären som flyttar fram countryn
I en intervju med SVT sammanfattade han sin attityd till att ta plats inom en konservativ genre:
”Så fort nåt nytt dyker upp inom genren säger folk: ”Vad är country? Vem får hålla på med det?” Countryfans är inbitna purister med väldigt kort minne. Vissa av dem glömmer att varje generation utvecklar genren, vilket är spännande. Man kan antingen hänga med eller hamna på fel sida av historien”.

10. Sverige
2019 gästade han Göteborg och Stay Out West och blev en av de mest omtalade akterna. Han har även spelat på Bar Brooklyn i Stockholm. Den 5 november är det dags igen då han uppträder på Debaser Strand i Stockholm. Biljetterna släpps den 16 augusti.