När det kommer till ”charisma, uniqueness, nerve & talent” har Trixie Mattel hela paketet. Hon är kanske inte den som tog allra mest plats i RuPaul’s Drag Race säsong 7, men med sin skrikiga makeup, stora hår och härliga personlighet har hon blivit en av de mest igenkända och omtyckta deltagarna.

Och vem kunde ana att denna dragqueen satt på en bitterljuv countryröst? Malibu Barbie möter Dolly Parton – det är nog så Trixie hade velat beskriva sig själv. Nuförtiden har hon scenen helt för sig själv, och låter musiken stå i fokus.

I nya dokumentären Trixie Mattel: Moving Parts följer kameran med Trixie på en showturné genom 40 städer, från England till USA. Hon är nog en av få dragshowartister som kombinerar snuskiga skämt med egenskrivna sånger. Gitarren är alltid nära till hands. Samtidigt försöker hon hitta sin egna image efter ett jobbigt uppbrott med Katya, bästisen och medvärden i en populär webb-tv-show. Och medan Drag Race All Stars 3 rullar på tv får vi se Trixie hantera både upp- och nedgångar i vardagen och karriären.

Men filmen är mer ett porträtt av Brian Firkus än Trixie. Den låter oss lära känna en blyg småstadskille från Milwaukee, som redan som barn drog på sig mormors högklackade skor. Hans styvfar ville inte veta av såna ”fjolliga” fasoner och började kalla Brian för ”Trixie”. Det nedvärderande öknamnet blev så småningom hans färgstarka alter ego. 

Han skämtar bort ämnet när minnen från en trasig barndom kommer på tal. Brian pratar då hellre om sina musikdrömmar. Trixie Mattel är nästan som en terapeut som låter Brian våga ta steget ut mot nya äventyr. Det hade varit intressant att få ännu mer av en personlig inblick i den här killen, som verkar dölja en hel del bakom lösögonfransarna och den kvicka humorn.


Dokumentären är dock gjord för de mest inbitna. Det krävs ett stort fan för att vilja följa med bakom kulisserna och in i sminklogen i en 90-minuters film. Dokumentären Moving Parts hittar inget alltför dramatiskt i Brians/Trixies liv som kunde fånga och fascinera en bredare målgrupp (om du inte är den som vill veta ALLT skvaller om bråken med Katya). 

Men att Trixie Mattel är en fantastisk underhållare, den saken är det däremot ingen tvekan om. Jag skulle mycket hellre se hennes show istället, men den här bakom-filmen är åtminstone ett trevligt, något mer nedtonat komplement till RuPaul’s Drag Race. Trixie Mattel: Moving Parts har visats på en del stora filmfestivaler, och det är ändå skönt att se att gamla deltagare har mer att ge världen än några hysteriska Youtube-serier.

”Trixie Mattel: Moving Parts” finns nu att hyra på svenska iTunes.