I en stor intervju med Another Man Magazine berättar skådisen Jake Gyllenhaal att hans Brokeback Mountain-motspelare Heath Ledger inte tyckte om att driva med deras Oscarsprisade film. Inför Oscarsgalan 2006 fick killarna ett förslag om att öppna galan.

– Jag minns att de ville att vi skulle göra ett öppningsnummer för Oscarsgalan där vi skojade om filmen, men Heath vägrade. Jag var lite mer ”okej, det är ju med glimten i ögat.” Men Heath sa: ”Det är inte ett skämt för mig – jag vill inte skoja om det”.
– Det visar ju smart Heath var.

Jake Gyllenhaal berättar vidare i intervjun att han fortfarande inte sett filmen på över tio år..
– Vissa saker blir du utvald för, en egenskap, en känsla, och Ang Lee (filmens regissör) gjorde just det. Det hela är ett mysterium för mig. och något som bara jag och Heath delade.

Brokeback Mountain prisades med tre Oscars, Ang Lee blev Bästa Regissör, Larry McMurty och Diana Ossana fick pris för Bästa Manus efter förlaga, och Gustavo Santaolalla ansågs ha gjort Bästa ledmotiv. Filmen var nominerad till totalt åtta Oscars, bland annat Bästa film (som Crash vann), och Heath Ledger för Bästa manliga huvudroll och Jake Gyllenhaal för Bästa Manliga Biroll.