Igår blev Ragnar Westberg Martinez utröstad i ö-rådet under TV4/C Mores Robinson. Efter att ha skrattat, gråtit, skällt, jublat, visat rumpan och förklarat vad Grindr är, tackade en av årets största tv-profiler för sig och begav sig till Gränslandet. QX ringde upp den gulklädde ö-bon.

Det där gick väldigt snabbt, helt plötsligt var du den alla ville få bort..?
–  Jag var förberedd på att jag skulle åka, även om ingen sagt nåt innan. Jag kände liksom att det var min tur nu. Men det där om att jag valde en annan sida efter sammanslagningen stämmer inte riktigt. Jag var ärlig med att jag ville lära känna de andra, och på så sätt kunna jag göra gamla lag Nord starkare. Så de andra visste om det, men så vände de det emot mig.  Jag tycker snarare att de var dom som var oärliga. Jag och Julia pratade mycket, och hon förde mig bakom ljuset. De spelade ett bra spel. Men, det är ett spel och jag har varit med om en helt fantastisk upplevelse.

Du var lite obekväm som sa ”sanningar”: Först att du tyckte att alla borde hjälpas åt, sen att det var skönt när Micke, Mattias och Julia var borta på sitt ”tacomys”, och så att du inte ville höra de andra prata om sina brev?  
– I gårdagens program blev jag framställd som nån som klagar och ger dålig energi. Men det var ju bara Micke som slet och jag sa bara att jag tycker att vi ska hjälpas åt. Det blir också jobbigt att vara så många som delar på allt, så när tre försvinner så är det skönare, det är inte så konstigt. Det finns fler filtar och mer plats. Och det där med breven var jobbigt för alla saknade folk hemma och ville ha brev och då är det inte kul att bli påmind. Och det tyckte folk, men det var bara jag som sa nåt om det.

Det kändes inte direkt som att du blev superglad när Anders meddelade att du skulle vidare till Gränslandet? 
– Jag hade förberett mig på att åka hem och få sova bekvämt och äta frukost dagen efter. Och när det inte blev så var jag tvungen att ändra inställning. Men det fanns inte på kartan att ge upp. Har jag tagit mig så här långt så var det bara att köra på!

Tycker du att du skildrats rättvist?
– Jomen det tycker jag. Det har stämt väldigt bra med hur jag upplevde mig själv på ön. Det tråkiga är väl att man som tittare inte alltid får hela bilden Jag har fått hat för att jag ville att vi skulle hjälpas åt och det verkade som att jag bossade. Men man såg ju i programmet igår att jag inte stod och pekade militant med hela handen, jag bara påpekade det.

Har du fått mycket tittarreaktioner?
– Ja, och det är två läger: De som hör av sig som tycker jag ska sluta med mina bögerier och hålla käften, och de som tycker att det är bra att jag är rak och ärlig och framförallt vågar vara den jag är. Och som tur är så är den sistnämnda gruppen betydligt större.

Hur känner du om de elaka kommentarerna, bemöter du dom?
– Nej, jag tycker mest synd om de som skriver om jag skall vara helt ärlig. Jag själv skulle inte slösa min tid på att sprida hat utan fokuserar hellre på annat. Jag låter det mesta gå mig förbi, men om jag svarar är jag oftast saklig. Många försvarar mig också vilket är så fint att se, men jag kan inte alltid stötta det då det kan bli att de använder sig av liknande retorik som de som hatar. Däremot så står jag bakom och stöttar deras intention att försvara en medmänniska och ett mer färgglatt samhälle.

Apropå färgglatt, har du kvar din gula ö-outfit?
– Ja!

Vad gör du idag?
– Jag har flyttat till en egen lägenhet i Stockholm. Så nu när jag har jobb och lägenhet så tänkte jag satsa på dejtandet lite. Vara inställd på att hitta nåt, och inte bara ligga runt. Jag vill hitta nån jag tycker om, en god stabil typ som står ut med med mig (skrattar).

Är det nåt du ångrar?
– Nej.

Vem av dina ö-polare är du bäst vän med idag?
Fabian. Men jag har också bra kontakt med Micke, Ola, Pia, Angelica och Josefina.