Vem hade kommit på det obegripliga greppet att låta sex ”kompispar” prata sönder klippen med låtarna? Man kunde knappt höra låtarna för allt babbel i förgrunden. Visst, det är alltid kul att höra vad folk tycker om de olika ländernas bidrag. Men det måste väl ha kunna gjorts EFTER att vi tittare hört låten och bildat oss en egen uppfattning? Eller i alla fall kommit in en bit in i  låtarna? Nu skrevs vi på näsan att ”detta är tråkigt” innan vi ens nått refrängen.  Det var helt omöjligt att fatta om låten var nåt innan Katrin Sundberg hostskrattade eller Titti Schultz gjorde sig lustig över nåns huvudbonad.

Visst, jag är väldigt tacksam att SVT ger oss Eurovision-mys ett år då vi kunnat bli helt utan det. Hatten av för det.
Och jag bryr mig inte det minsta om att detta var ett budgetprojekt från en liten studio pyntad med bronsfärgade organza-skynken och två barbord inlånade från Rederiets gamla skeppsbar.
Men var fanns viljan att skapa intresse för de här låtarna förutom i form av Christer Björkmans alltid lika kunniga närvaro? Och vad hände med de där 1-5-betygen panelerna skulle dela ut som David Sundin nämnde i början av programmet? Det slarvades bort innan parens topp5 redovisades kort i sista sekunden. Storfavoriten Island i topp, Ryssland tvåa (en annan favorit), sen lite överraskande Malta och Österrike, och slutligen låten som delar fansen i år: Frankrike. Jag hade velat ha lite mer analys än att storfavoriten Schweiz saknades.

De sex cava-drickande panelerna var ett märkligt och ganska tamt ihopkok av schlagerstjärnor, radiopratare, komiker och mediafolk. Och Andreas Johnsons son med kompis (som jag tyckte var roligast att lyssna på). Påminn mig gärna om varför far och son Hallberg satt där? Var fanns experterna? En soffa borde självklart fyllts av två ESC-kunniga. Jag skulle kunna räkna upp minst 100 som både är tv-mässiga, roliga och har smarta åsikter. Utöver detta saknade jag ett äldre par och bredd i hudfärg. Detta var Vida Vidder de luxe.

Jo, jag vet att det inte blir ett Eurovision i år.
Och att detta inte är ”riktigt på riktigt”. Men det är ju det ändå.
För vi svenskar älskar ju detta. Och även om vi aldrig kommer att få ett facit på hur det skulle ha gått i Eurovision 2020 så satsar ju SVT ändå på ESC i dessa hussittande karantäntider.
De enda sportevenemang som slagit Eurovision i antal tittare de senaste två åren är två Sverigematcher under fotbolls-VM 2018. Inte fan skulle nån kanal komma på tanken att låta halvkända radiokomiker kommentera EM-kval eller Hockey-slutspel? SVT, ta Eurovision Song Contest på allvar. Sluta slarva bort peppen inför detta evenemang som varje år förenar Europa i en fantastisk musikfest där era egna värdeord som mångfald och kreativitet verkligen får utrymme. Ta bidragen, artisterna och tävlingens historia på allvar. Nu sätter jag mitt hopp i händerna på Sarah Dawn Finer, Christer Björkman och Edward Af Sillén, och torsdagens omröstningsfinal Sveriges 12:a.

Som tur är HAR rösterna tydligen rullat in bra innan detta program och skvallret säger att SVT:s interna mål i inkomna röster slogs redan i torsdags. Så, vi fans verkar ha gjort vårt redan. Men hur alla ”vanliga” tv-tittare som bänkat sig i kväll kommer att rösta?
Ja, det vete fan.

För att se och HÖRA låtarna: Kolla in SVTs Melodifestivalenapp (där man kan hjärtrösta på låtarna fram till söndag kl 21.00)