Emil Löfström är killen bakom Eurovision Legends, en podd där Eurovisionstjärnor från då och nu intervjuas och får berätta om deras låtar, känslor kring att tävla och andra minnen rörande Eurovision Song Contest. Emil ingår i Mello/eurovision-possen Schlagervännerna som poddar om nämnda tävlingar och artister som tävlat. De har under våren, med Emil och kollegan Josefin i spetsen, även gjort en samling populära poddar om refuserade Melodifestivalen-bidrag.

Hur startade det här?
– Jag har alltid undrat varför Jugoslaviens sångerska från 1991 hade på sig en blöjjklänning och såg ut som en överpyntad julgran, så jag ringde helt enkelt för att fråga, och så var det igång.

Hur får du tag på de du intervjuar och hur väljer du ut dem?
– Som fan av tävlingen sedan barnsben har kontaktnätet utomlands genom åren blivit stort. Annars så har jag helt enkelt skickat ut frågan bara. Jag började med att skriva en lista på 100 stycken jag skulle vilja ha med, sen mailade jag ut förfrågan till hälften av dem. Fyra veckor senare hade jag spelat in 22 avsnitt.
Du gjorde tidigare poddar med Schlagervännerna, men detta är ett eget projekt?
Eurovision Legends är mitt projekt som jag velat göra på egen hand, däremot har jag fått fantastisk fin hjälp från Schlagervännernas  Marcus Björkander och gjort min svengelska mer engelsk, plus jag släpper podden genom Schlagervännerna. Jag kommer fortsätta släppa avsnitt på svenska med dem och redan nu på söndag kommer ett avsnitt med folkkära Ann-Louise Hanson och därefter finns sex avsnitt till inspelade och klara.
Vilka tre drömintervjuobjekt har du?
– Frank Naef, Anna Vissi och självklart ABBA.
Vad har överraskat dig mest sedan du startade?
– Att så många velat ställa upp, men framförallt att intresset visat sig vara så stort. Efter bara några dagar låg podcasten tvåa på poddtoppen.se bland musikpoddar, och är fortfarande kvar på listan. Och jag har fått fantastisk fin respons, där andra fans tackat för podden och velat hjälpa till.
Hur känns det just nu som ESC-fan att det inte blir nåt detta år?
– Det känns jättetrist. Jag hade så mycket planerat i Rotterdam, både jobbmässigt och privat. Men nu får man dricka vin och dansa hemma istället för på Euroclub till Wir geben ne Party. Och hålla hoppet uppe om att det kanske kan bli något nästa år istället.
Vem är du och vad gör du när du inte poddar?
Jag är frisör och stylist, sen 15 år tillbaka, och lever samboliv med min kille Thomas och vår schäfer Lucky. Vi bor i en 100 kvm stor palatsliknande våning i stil från sent 1800- tal som vi lagt ner på tok för mycket arbete med!
Hur ofta släpper du nya och kommer du fortsätta under resten av året?
– Just nu släpper jag två avsnitt i veckan. Det känns som ett kul ”neverending” projekt, som jag tänkt syssla med ett bra tag framöver!
Slutligen, ge mig en ESC-favorit…
…att dansa till:  Giorgos Alkaios & Friends – Opa
…att känna sig vemodig till: Ott Lepland – Kuula
…att sjunga med i: Duo Datz – Kann. Det kan vara den bästa låten alla kategorier!
…att få andra att inse det fantastiska med ESC: Dana International – Diva. Den var så före sin tid, på alla sätt.

…att påminnas om ditt första möte med Eurovision: Baby Doll – Brazil. Jag har fått höra den här historien så många gånger och jag minns den inte själv: Jag är fem år och ställer mig och spontandansar till låten när den går på tv:n. Jag tror min mamma fattade där och då, ja den här grabben blir nog gravt homosexuell…

Här han du höra Eurovision Legends.

Emil under Eurovision i Malmö 2013.